Az EP nem gondolja, hogy a Nemzeti kártya programról szóló vita a magyarokra is tartozna

Az Európai Parlament háborúpárti többsége újabb fronton indított támadást a békepárti magyar kormány ellen. Az Európai Parlament LIBE Bizottsága ma délután meghallgatást tart a magyar Nemzeti kártya programról úgy, hogy közben nem engedik felszólalni a magyar kormány képviselőjét.

2024. 09. 04. 14:05
Bóka János, Gál Kinga és László András Brüsszelben
Bóka János, Gál Kinga és László András Brüsszelben Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) ma délután meghallgatást tart a magyar Nemzeti kártya programról, mindezt úgy, hogy a magyar kormány tájékoztatási szándékát visszautasította, olvasható a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleményében. Bóka János európai ügyekért felelős miniszter ezért Brüsszelbe utazott, hogy nemzetközi sajtótájékoztatón ismertesse a tényeket, amelyek bizonyítják: a program nem jelent biztonsági kockázatot a schengeni övezetre nézve. Gál Kinga, a Fidesz–KDNP képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták képviselőcsoportjának első alelnöke kiemelte: 

A Patrióták kiemelten fontosnak tartják, hogy tények és ne politikai vádaskodás alapján folytassanak vitát az Európai Parlamentben.

Hozzátette: „Az európai baloldal, az Európai Néppárttal az élen, a valóság ismerete nélkül vádaskodik. Mindez a Magyarország elleni brüsszeli politikai hangulatkeltés egy újabb fejezete.”

László András, a Fidesz–KDNP EP-képviselője, a LIBE Bizottság tagja aláhúzta: 

A mai ülés napirendjének kialakítása újra világosan mutatja, hogy Brüsszel háborúpárti többsége a tények figyelembevétele helyett pusztán újabb politikai támadásokra törekszik a békepárti magyar kormánnyal szemben.

Az Európai Parlament háborúpárti többsége szerint a magyar Nemzeti kártya program orosz és belarusz állampolgárokra történő kiterjesztése veszélyezteti az EU biztonságát. Bóka János európai ügyekért felelős miniszter cáfolta ezt az állítást, ugyanis a programban részt vevő állampolgároknak továbbra is szigorú ellenőrzéseken kell átesniük. A miniszter hangsúlyozta:

 A program bevezetése óta csupán tíz orosz és négy belorusz állampolgár kapott nemzeti kártyát, miközben Európa-szerte több mint 720 ezer orosz és 85 ezer belorusz állampolgár tartózkodik.

Hozzátette: „Magyarországon csupán az unióban élő orosz és belarusz állampolgárok egy százaléka él, ezért a hazánk ellen agitáló háborúpárti baloldalnak inkább a többi európai tagállamot kellene vizsgálnia.”

 Gál Kinga szerint a LIBE Bizottságban hamis vádak alapján szerveznek meghallgatást, ahova éppen csak magyar kormány képviselőjét nem hívták meg. 

Világosan látszik, hogy egyáltalán nem érdeklik őket a tények és a számok. Miért is érdekelné őket, hiszen egyértelmű, hogy hazugságokról és politikai hangulatkeltésről van szó

– fejtette ki Gál. Hozzátette: a mai napon e-mailben minden EP-képviselő részletes összefoglalót kapott a programról, valamint megkapták a magyar kormány Európai Bizottságnak küldött hivatalos válaszát is.

László András határozottan elutasította a háborúpárti politikusok és a nyugati média vádaskodását. 

Árulkodó jel, hogy tényekre a képviselők nem kíváncsiak, a magyar minisztertől kérdezni nem szeretnének a LIBE Bizottságban. A Nemzeti kártya programról szóló vitát azért tűzte napirendre a LIBE Bizottság, hogy tovább habosítsák a Magyarország ellen indított politikai támadást.

Borítókép: Bóka János, Gál Kinga és László András Brüsszelben (Forrás: Facebook) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.