„Az iszlám nem egyeztethető össze a norvég értékekkel”

A norvégok egyre világosabban fogalmazzák meg az iszlámmal kapcsolatos nézeteiket.

2024. 09. 01. 17:09
Daily Life In Krakow
A family of tourists from the Middle East is seen on the Main Market Square in Krakow, Poland, on August 19, 2024. (Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto) (Photo by Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régen volt már, hogy a bevándorlási politika csak a bejövő emberek számáról szólt. Most inkább a bűnözésről, az általa okozott problémákról és arról szól, hogy Norvégia egyre rosszabbul él – írja a Document norvég hírportál egy friss jelentésre reagálva.  

A norvég munkaügyi és felzárkóztatási minisztérium alá tartozó integrációs és sokszínűségi igazgatóság jelentéséből kiderül, hogy a bevándorlók és a bevándorló szülők gyermekeként született norvégok jelenleg Norvégia lakosságának 20,8 százalékát, azaz 1,152 millió embert tesznek ki. 

A bevándorlók összetétele jelentősen megváltozott az elmúlt húsz évben. Kevesebb a skandináv országokból származó bevándorló, és egyre több az Afrikából és a Közel-Keletről érkező. A nem nyugati bevándorlók legnagyobb csoportját ma Norvégiában,a szíriaiak alkotják 38 700 fővel és a szomáliaiak 27 800 fővel.

 

„A pozitív hozzáállás csökkenése”

A jelentés bár hangsúlyozza, hogy a bevándorlók jól integrálódtak Norvégiában, néhány nehézségre is kitér. 

Mint írják: 

A Norvég Statisztikai Hivatal attitűdfelmérése azt mutatja, hogy 2016 óta először csökkent a bevándorlókhoz pozitívan viszonyulók aránya.

Arra a kérdésre, hogy a bevándorlók bizonytalanságot okoznak-e a társadalomban, a felmérésben résztvevők 22 százaléka válaszolt igennel, ami egyértelmű növekedés a tavalyi évhez képest.

A „Ön szerint a bevándorlás elsősorban jó vagy rossz Norvégiának?” kérdésre a nagyon rossz vagy meglehetősen rossz véleményt mondók aránya 25 százalékra nőtt. Ez jelentős növekedés a legutóbbi jelentéshez képest, ahol ez az arány 18 százalék volt. Ugyanakkor jelentősen nőtt azoknak az aránya is, akik szerint szigorúbb feltételekhez kellene kötni a menedékkérők tartózkodási engedélyhez jutását.

A jelentés arra is rámutat, hogy a norvégok 41 százaléka nyíltan kimondja, hogy szkeptikus a muszlim vallású emberekkel szemben, 

Hatvan százalékuk szerint pedig az iszlám értékei nem egyeztethetők össze a norvég társadalom értékeivel. 

A jelentés szerint a lakosság 30,7 százalékának vannak előítéletei a muszlimokkal szemben. Szerintük a muszlimok maguk is nagyrészt felelősek a növekvő muszlimgyűlöletért, veszélyt jelentenek a norvég kultúrára és nem illeszkednek be a modern nyugati társadalomba.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.