Az izraeli filmfesztivál lemondása „szellemi terrorizmus”

Izrael-ellenes csoportok nyomására törölték a strasbourgi Shalom Europa izraeli filmfesztivált. A Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa határozottan elítélte a „cenzúrát”. A rendezvényt később tarthatják meg.

Forrás: BFM2024. 09. 10. 7:33
Egy ortodox zsidó hívő másokkal imádkozik a nyugati falnál Jeruzsálem óvárosában 2024. augusztus 12-én
Illusztráció. Egy ortodox zsidó hívő másokkal imádkozik a nyugati falnál Jeruzsálem óvárosában 2024. augusztus 12-én (Fotó: AFP/Ronaldi Schemidt) Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli filmfesztivált eredetileg júniusban tartották volna Strasbourgban. Végül szeptember 8-ról 10-re halasztották, majd Izrael-ellenes csoportok nyomására ismét lemondták. A Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (Crif Alsace ) elítélte a „szellemi terrorizmust”, és a szervezőket felszólította a fesztivál átütemezésére, írta a BFMTV.

A Crif Alsace sajtóközleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a nyomásgyakorlás, a megfélemlítés és a fenyegetések ahhoz vezettek, hogy az izraeli filmfesztivált 15 évnyi tervezés után az üzemeltető törölte.

Azt írták: „Nem fogadjuk el azon kis csoportok totalitárius módszereit, amelyek Izraeltől meg akarják tagadni a létezéshez való jogot, polgáraitól és művészeitől pedig a véleménynyilvánítás jogát”.

Stéphane Libs, a Star mozik igazgatója pénteken azt mondta azért döntöttek a lemondás mellett, hogy „ne fokozzák tovább az erőszakot ebben a feszült helyzetben, és hogy megvédjék az alkalmazottakat és a közönséget”.

A Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa szerint: „Szégyelljék magukat ezek a francia egyesületek, amelyek cenzúrát folytatnak, és a Közel-Keleten kibontakozó tragédiát arra használják fel, hogy szabad utat engedjenek a gyűlöletnek”. A tanács egyben felszólította „a helyi önkormányzatokat, valamint a kormányhivatalokat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a fesztivált meg tudják rendezni, és megszűnjön a cenzúra”. 

Jeanne Barseghian, Strasbourg város polgármestere felszólal egy tüntetésen Strasbourgban, 2024. június 15-én
Jeanne Barseghian, Strasbourg város polgármestere felszólal egy tüntetésen Strasbourgban, 2024. június 15-én (Fotó:Hans Lucas/AFP/Mathilde Cybulski)

Strasbourg polgármestere, Jeanne Barseghian szerint elfogadhatatlan a „fesztiválra irányuló fenyegetés és nyomásgyakorlás”.

Borítókép: Illusztráció. Egy ortodox zsidó hívő másokkal imádkozik a nyugati falnál Jeruzsálem óvárosában 2024. augusztus 12-én (Fotó: AFP/Ronaldi Schemidt) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.