Baerbock beavatkozott az amerikai választási kampányba

A német külügyminisztérium az X közösségi platformon indulatosan kommentálta Donald Trump kijelentéseit a Kamala Harrisszel folytatott választási vita kapcsán.

Forrás: eXXpress2024. 09. 12. 15:42
Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens) külügyminiszter a CDU/CSU-val kötött koalíció és a szövetségi államok közötti migrációs politikáról szóló tárgyalások folytatásáról szóló sajtótájékoztatón
Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens) külügyminiszter a CDU/CSU-val kötött koalíció és a szövetségi államok közötti migrációs politikáról szóló tárgyalások folytatásáról szóló sajtótájékoztatón Fotó: Carsten Koall Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annalena Baerbock német külügyminiszter (Zöldek) ezúttal tényleg nagyon messzire ment, írja az eXXpress. A két amerikai elnökjelölt, Donald Trump és Kamala Harris televíziós vitája után a Baerbock által vezetett német szövetségi külügyminisztérium az X-en azt írta:

„Akár tetszik, akár nem: Németország energiarendszere teljesen működőképes, ötven százalékban megújuló energiával”.

„És leállítjuk – nem építjük – a szén- és atomerőműveket. A szén legkésőbb 2038-ra kikerül a hálózatból.”

Baerbock posztjának nyilvánvaló oka, hogy Trump politikai ellenfeléről, Kamala Harrisről azt állította, hogy nem akar többé fosszilis tüzelőanyagokat használni. Trump arról beszélt: „Németország megpróbálta ezt, és egy éven belül visszatértek a normális erőművek építéséhez”.

De Baerbock minisztériuma még ennél is tovább ment, és posztjuk végére azt írták: „Kutyát és macskát sem eszünk”.

Ezzel Trump elnökjelölti vita során elhangzott szavaira utaltak, miszerint a Haitiról érkező bevándorlók az amerikai állampolgárok háziállatait eszik.

Annalena Baerbock (Bündnis90/Die Grünen) külügyminiszter felszólal a 2025-ös szövetségi költségvetés vitájában
Annalena Baerbock (Bündnis90/Die Grünen) külügyminiszter felszólal a 2025-ös szövetségi költségvetés vitájában (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler)

Baerbockot többen kritizálják: „Megőrültél?”

Baerbock kritikája nem váratott sokáig magára. Alexander Schaumburg nagyvállalkozó ezt kérdezte:

  „Megőrült, hogy beavatkozik az amerikai választási kampányba? Azt akarja, hogy páriává váljunk?”.

Volker Ullrich (CDU), a német Bundestag képviselője felszólal a német Bundestag plenáris ülésén
Volker Ullrich (CDU), a német Bundestag képviselője felszólal a német Bundestag plenáris ülésén (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Soeder)

Volker Ullrich kereszténydemokrata képviselő kijelentette:

A német kormánynak nem kellene beavatkoznia az amerikai választásokba, különösen nem kiragadott és félrevezető információkkal.

Borítókép: Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens) külügyminiszter a CDU/CSU-val kötött koalíció és a szövetségi államok közötti migrációs politikáról szóló tárgyalások folytatásáról szóló sajtótájékoztatón (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Koall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.