Baerbock vízumbotránya: ez már hatalommal való visszaélés

Egyre nagyobb a nyomás a német külügyminiszteren. Kiderült, hogy pályázat nélkül egy olyan ügyvéd védi a német nagykövetségen vízumot kapott afgánokat, aki a követség munkatársainak is a tanácsadója és egyben Baerbock vízumjogi szakértőjének a felesége. Korábban tagadták a vádat és a hatalmi összefonódást.

Forrás: Junge Freiheit2024. 08. 07. 11:58
Annalena Baerbock német külügyminiszter várja a német kancellárt, mielőtt 2023. január 17-én a kelet-németországi Brandenburg an der Havelben meglátogatják a vízumkérelmeket kezelő szövetségi külügyi hivatalt. Fotó: John MACDOUGALL Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annalena Baerbock német külügyminiszter vízumbotránya tovább dagad. 

Germany trip by Annalena Baerbock
Annalena Baerbock szövetségi külügyminiszter a Carl Zeiss Csoportnál tett látogatása során a külügyminiszter németországi jénai útja során, 2024. július 31-én (Fotó:  dpa Picture-Alliance/AFP/Kira Hofmann)

Miután minisztériuma utasította a pakisztáni nagykövetséget, hogy többek között hamisított dokumentumokkal engedjen be afgánokat Németországba, most újabb botrány látott napvilágot: a vízumkérelmező afgánokat képviselő és a nagykövetség illetékes munkatársainak tanácsot adó ügyvéd a Szövetségi Külügyminisztérium vízumjogi osztályának korábbi helyettes vezetőjének felesége, írta meg a Junge Freiheit.

Az ügyvédnő a német adófizetők költségén, hivatalos pályázat nélkül dolgozik a Baerbock vezette külügyminisztériumnak. Többek között jogi szakvéleményt készít, online kurzusokat tart a vízumkérelmekről döntő nagykövetségi alkalmazottaknak és mindezek mellett képviseli a vízumkérelmeket benyújtó afgánokat.

Az ügyről évek óta tudnak a külügyminisztériumban, írta a Business Insider.

Nő a Baerbockra nehezedő nyomás

A hazájában rendkívül népszerűtlen zöldpárti politikus által is érintett ügyben a berlini és a cottbusi ügyészség már hetek óta nyomoz az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. A fő téma az afgánok Németországba történő beutaztatása, akik hamis útlevéllel és hamis személyazonossággal jelentkeznek a nagykövetségen.

Nemrég még az is kiderült, hogy pakisztáni kémeket hoztak így Németországba.

A Business Insider szerint az a férfi, akinek ügyvéd felesége a vízumügy legújabb botrányának középpontjában áll, legalább 2022-ig az 508-as főosztály „Külföldiek és vízumjog, huzamos idejű tartózkodás, alapvető migrációs politikai kérdések” osztályának helyettes vezetőjeként dolgozott és most pedig Afganisztánért felelős a szövetségi külügyminisztériumban.

Felesége ügyvédként úgynevezett különleges találkozókat is kér afgán ügyfelei számára. A Business Insider azt írta: „munkája nyilvánvalóan átfedésben van férje felelősségi körével”. Ráadásul az ügyvédnő nemcsak az afgánoknak ad tanácsot, hanem olyan követségi munkatársaknak, akik a vízumkiadásról döntenek.

A nagykövetség munkatársai korábban már jeleztek – eredménytelenül

2023 júliusában a német nagykövetség munkatársai levélben tiltakoztak a Szövetségi Külügyminisztériumnál az említett okok miatti összeférhetetlenség ellen. Azt kifogásolták, hogy az ügyvédnő férje révén hozzáférhetett a Szövetségi Külügyminisztérium belső adatrendszeréhez és az általa képviselt ügyekre vonatkozó bizalmas információkhoz.

A korábbi gyanú ellenére a hatóság elismerte, hogy az érintett ügyvédnő továbbra is kap megbízásokat, amit korábban a Baerbock vezette külügyminisztérium tagadott. Csak akkor korrigálta magát, amikor a kutatás során kiderült, hogy az ügyvéd áprilisban ismét online tanfolyamot tartott a követség munkatársainak.

Ennek ellenére Annalena Baerbock külügyminisztériuma azt állította, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter várja a német kancellárt, mielőtt 2023. január 17-én a kelet-németországi Brandenburg an der Havelben meglátogatják a vízumkérelmeket kezelő szövetségi külügyi hivatalt (Fotó: AFP/John MACDOUGALL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.