Belgiumba látogatott Ferenc pápa, nem mindenki örült

Alexander De Croo belga miniszterelnök a Ferenc pápával való találkozója során felszólította a katolikus egyházat, hogy tegyen konkrét lépéseket a papok által elkövetett szexuális visszaélések ügyében.

Forrás: Politico2024. 09. 27. 19:31
Ferenc pápa Brüsszelben
Ferenc pápa Brüsszelben Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint a katolikus egyháznak többet kell tennie az évtizedeken átívelő, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények jóvátételéért, közölte a Politico brüsszeli hírportál. 

 

A szavak önmagukban nem elegendőek, konkrét lépéseket kell tenni

– mondta Alexander De Croo a brüsszeli Laeken kastélyban. De Croo szokatlanul nyers megjegyzéseit Ferenc pápának címezte, akinek a belgiumi látogatását beárnyékolja a katolikus egyház szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botránya. Több flamand politikus bojkottálta a pénteki találkozót a pápával, mondván, hogy az egyház nem tesz eleget a probléma megoldása érdekében. 

Az áldozatokat meg kell hallgatni. Nekik kell a középpontban lenniük. Joguk van az igazsághoz. El kell ismerni a rossz tetteket és igazságot kell szolgáltatni

– mondta a belga miniszterelnök. Hozzátette, hogy ez szükséges lépés a bizalom visszaszerzésében. A katolikus egyház által elkövetett szexuális visszaélések Belgiumban 2023-ban tárultak a nyilvánosság elé, miután egy dokumentumfilm rávilágított a bántalmazott emberek traumatikus élményeire. A filmkészítő a héten a Politicónak nyilatkozva elmondta:

Mindennapos, hogy az áldozatok felhívnak engem és a dokumentumfilm társalkotóját, mert nagyon idegesek, megint szoronganak, dühösek. Nehéz időszakon mennek most keresztül

– mondta Daniëls, majd hozzátette, ez egy nagyon-nagyon furcsa hét. Ferenc pápa is kitért az egyházat érintő esetekre, szégyennek nevezte a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket, és határozott vizsgálatot, illetve az áldozatok meghallgatását sürgette.

Ferenc pápa csütörtök este érkezett a belga fővárosba. Az utazása során Leuvenbe is ellátogat, az ottani katolikus egyetem alapításának közelgő 600. évfordulójára.

A különböző emberek és közösségek közötti békés együttélést és Belgium ennek megvalósítására tett kísérletét méltatta Ferenc pápa pénteken Brüsszelben, ahol Fülöp belga király és Matild királyné fogadta audiencián az egyházfőt.

A laekeni királyi kastélyban elmondott beszédében Ferenc pápa kiemelte Belgium földrajzi elhelyezkedését, amely, mint mondta, híddá teszi Európa népei között, és magától értetődően válik az európai intézmények székhelyévé.

Belgium kicsi, mégis hatalmas; mintha a dobogó szíve lenne ennek a mi nagy szervezetünknek

– fogalmazott az egyházfő, kiemelve, hogy e híd kultúrákat köt össze és párbeszédeket kezd. – Egy ilyen híd rendkívül fontos a béke felépítéséhez – tette hozzá. – Belgium történelme arra szólítja Európát, hogy térjen vissza az útjára, fedezze fel újra valódi identitását, és ismét fektessen be a jövőbe, nyitva az élet és a jövő felé a demográfiai tél és a háború gyötrelmeinek leküzdésével – fogalmazott. Figyelmeztetett: a békét sosem lehet örökre megszerezni, megtartása örökké tartó, fáradhatatlan küzdelem, amelyhez nagy türelem szükséges.

Borítókép: Ferenc pápa Brüsszelben (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.