A gyermekek abúzálása ellen emelte fel szavát Ferenc pápa Kelet-Timoron

Folytatódik Ferenc pápa 45. apostoli látogatása. A katolikus egyházfő szeptember 9-én Pápua Új-Guineából Dilibe, Kelet-Timor fővárosába érkezett helyi idő szerint kora délután, ahol két napot tölt majd a hívők között.

2024. 09. 09. 19:04
Children rehearse as they wait to welcome Pope Francis in Dili on September 9, 2024. Catholic devotees were clamouring to see Pope Francis before his arrival in East Timor's capital on September 9 -- making pilgrimages from faraway towns and hours-long crossings of its shared border with Indonesia. (Photo by Valentino Dariell DE SOUSA / AFP)
Gyermekek köszöntik Ferenc pápát Kelet-Timorban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Vatikán után a legkatolikusabb ország” – írják az olasz lapok Kelet-Timorról, mivel a délkelet-ázsiai szigeten a lakosság kilencven százaléka katolikus vallású. Ezt követően a szentatya szerdán utazik majd Szingapúrba, onnan pedig két nap múlva, azaz pénteken visszatér otthonába, a Vatikánba. 

Ünnepélyes fogadtatásban volt része Ferenc pápának Dili repülőterén, José Manuel Ramos-Horta és Xanana Gusmao miniszterelnök és Wojciech Załuski érsek, kelet-timori apostoli nuncius várta. Ferenc pápa a Dilibe érkezése után hétfőn este találkozott Kelet-Timor államelnökével, Ramos-Hortával, majd beszédet mondott a hatóságok előtt – tájékoztat a Vatikán. 

EAST TIMOR - POPE FRANCIS POSES WITH EAST TIMOR S PRESIDENT JOSE RAMOS HORTA DURING THEIR MEETING AT THE PRESIDENTIAL PALACE IN DILI, TIMOR LESTE - 2024/9/9
Ferenc pápa Kelet-Timorban. Fotó:  AFP/Hans Lucas

Ferenc pápa apostoli látogatásának harmadik állomásán a kivándorlás, a szegénység és a kis délkelet-ázsiai állam különféle társadalmi nehézségeinek témáit érintette. A helyi papság gyermekbántalmazásának problémájára is kitért.

A pápa az ország történelmére utalva elmondta, hogy Kelet-Timor megtapasztalta azokat a zavargásokat és erőszakot, amelyek gyakran előfordulnak, amikor az autonómia keresését megtagadják. De újra fel tudott emelkedni, és rátalált a békére, valamint a természeti és emberi erőforrások fejlesztésének és felértékelődésének új szakaszára. 

Hálát adunk Istennek, mert történelmetek egy drámai időszakon ment keresztül, de nem vesztette el a reményt. A sötét és nehéz napok után végre felvirradt a béke és a szabadság hajnala

– mondta a szentatya. Hozzáfűzte, a nehéz időszakban nagy segítséget jelentett a katolikus hit meggyökerezése, amelyet II. Szent János Pál az 1989-es látogatása során már kiemelt. Emlékeztetett, hogy a kereszténység európai misszionáriusokon keresztül jelent meg Ázsiában. Hozzátette, a hit inkulturációja és a kultúra evangelizálása fontos kombinációja a keresztény életnek a kicsiny országban. 

Az evangélium tanítása és a hitben való kitartás az indonéz testvérekkel való teljes megbékéléshez vezetett

– utalt a történelmi kiengesztelésre a pápa. A szentatya azt is kiemelte: Kelet-Timor türelmes elszántsággal és hősiességgel tudott szembenézni a nagy megpróbáltatások pillanataival, éppen ezért ma békés és demokratikus országként élhet, mert a testvéri társadalom felépítése és a szomszédaival való békés kapcsolatok kialakítása mellett kötelezte el magát. A kihívásokban azonban még mindig nincs hiány – folytatta az egyházfő. Komoly problémát jelent az országból való elvándorlás, amely mindig a források elégtelen vagy nem megfelelő felhasználásának a jele. A pápa kitért a fiatalságot érintő társadalmi problémákra is. Európával ellentétben Kelet-Timor lakosságának 65 százaléka harminc év alatti, és számos kritikus probléma van a lakosság ezen szegmensén belül, ilyen például az alkohol és a bűnbandák terjedése. 

A fiatalok elé ideálokat kell állítani, hogy kiszabaduljanak ezekből a csapdákból

– hangsúlyozta az egyházfő. 

Felhívta a figyelmet a különböző bandák terjedésére, amelyek harcművészeti ismeretekkel felvértezve, ahelyett, hogy a védtelenek szolgálatába állítanák tudásukat, az erőszakot terjesztik. Végül kitért a gyermekek ellen elkövetett abúzusokra is. 

Ne feledkezzünk meg arról a sok gyermekről és serdülőről sem, akiknek méltóságát meggyalázták. A jelenség világszerte egyre terjed. Mindannyian arra vagyunk hivatva, hogy felelősségteljesen cselekedjünk, hogy megakadályozzuk a bántalmazások bármilyen formáját, és biztosítsuk gyermekeink békés növekedését

– mondta a pápa. 

A Szentszék programja szerint ma délelőtt a főváros Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházában folytatódik a pápa látogatása. Ott köszönti majd a püspököket, a papokat, a szerzeteseket és a katekétákat, illetve a délutáni órákban a Taci Tolu sós tavak mellett mutat be szabadtéri szentmisét. Korábbi apostoli látogatásához hasonlóan a fiatalokkal is találkozik a szentatya, erre szerda délelőtt kerül majd sor. 

 

Borítókép: Gyermekek köszöntik Ferenc pápát Kelet-Timoron (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.