Biden döntéseinek komoly, hosszú távú negatív következményei voltak

Az amerikai republikánus párt vasárnap bíráló jelentést tett közzé a Joe Biden elnök által elhatározott 2021-es afganisztáni amerikai katonai kivonulásról, amely kaotikus véget vetett az Egyesült Államok által leghosszabb ideig vívott háborúnak.

Forrás: MTI2024. 09. 09. 8:53
President Joe Biden and Donald Trump hold presidential debate on CNN
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumban, amelyet a képviselőház külügyi bizottságának republikánus tagjai írtak, a szerzők úgy fogalmaztak, hogy a demokrata Biden „elmulasztotta korlátozni az előző kormányzat által elhatározott kivonulás előre látható következményeit”. Az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok 2021. augusztus 15-én elfoglalták a fővárost, Kabult, miután az Egyesült Államok által támogatott kormány összeomlott.

Az amerikai csapatok két héttel később, 30-án távoztak. Nem sokkal a kivonulás előtt, augusztus 26-án egy öngyilkos merényletben 13 amerikai katona és 170 afgán halt meg a kabuli repülőtéren, amely zsúfolásig tele volt az országból menekülni próbáló emberekkel. A republikánusok jelentésükben kiemelték, hogy katonai tisztviselők szerint szükséges lett volna a katonai jelenlét fenntartása Afganisztánban, ahol Washington a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások után indított háborút. 

A demokrata tábor bírálta a jelentést, egyebek között azt állítva, hogy azt a novemberi elnökválasztás megzavarására tették közzé most. A republikánus szerzők szerint Joe Biden döntése „az elnök régóta vallott és merev nézetén alapult, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene többé jelen lennie Afganisztánban”. 

Úgy vélték, a demokraták választását „nem a biztonsági helyzetre alapozták”, és nem is a Donald Trump elnöksége alatt, 2020-ban aláírt dohai megállapodásra, amely a csapatkivonás mellett a béke megteremtését is előírta. Nem alapult továbbá a nemzetbiztonsági szakértők és szövetségesek tanácsain sem.

 A katonai kivonulás „növelte a nemzetbiztonságunkat fenyegető veszélyeket, évekig rontotta nemzetközi hírnevünket, és világszerte felbátorította ellenségeinket” – írták a jelentés szerzői.

A dokumentumot alig több mint egy héttel azután tették közzé, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt egy katonai temetőben részt vett az afganisztáni csapatkivonás során megölt 13 katona tiszteletére rendezett megemlékezésen. Donald Trump munkatársai a helyszínen fényképeket akartak készíteni, de konfliktusba kerültek a temető személyzetével, amelynek tagjai megpróbáltak érvényt szerezni egy szövetségi törvénynek, amely tilt minden politikai tevékenységet a temető területén.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.