Tetszhalott állapotba kerültek az ellenzéki pártok

A Tisza Párt kivételével csak vegetálnak a baloldalon.

Forrás: Mandiner2024. 09. 16. 22:23
Budapest, 2024. június 7.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart a DK budapesti székházában 2024. június 7-én. Ezen a napon Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP fõpolgármester-jelöltje visszalépett a jelöltségtõl, és Vitézy Dávid támogatására kérte támogatóit.
MTI/Purger Tamás
Fotó: MTI/Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Péter és pártja előretörése után lehet, hogy nem csak Gyurcsány Ferenc fejében fordult meg, hogy milyen kár, hogy már kiment a párbaj a divatból – olvasható a Mandiner összeállításában. A lap szerint a DK-ban valami pislákol még, időnként úgy csinálnak, mint egy cselekvő párt. Valószínűleg viszont még nagyon sokáig képtelenek lesznek túltenni magukat azon, hogy míg az év elején egyértelműen a balliberális oldal vezető erejeként tekintettek rájuk, öt-hat EP-listás helyre számítottak, a 20-25 százalékos népszerűségi mutatóra gyúrtak, ehhez képest mindössze két uniós mandátumot szereztek, s jócskán 10 százalék alá zuhant a támogatottságuk. A Medián szerint be sem kerülnének a parlamentbe, így mostanra abszolút másodhegedűs szerepre vannak kárhoztatva, a Tisza Párt elvitte előlük a show-t.

Gyurcsány Ferenc szórakoztató kommentháborút folytat a közösségi médiában a Tisza Párt elnökével, a napokban már arról posztolt, hogy legszívesebben párbajra hívná ki, azonban sajnálatos módon ez a műfaj mára kikopott a politikai viták elrendezési módjai közül, így nemes egyszerűséggel alávaló, mocskos dolgot művelő pocsék embernek nevezte Magyart, később a szar emberekről is írt – emlékeztetett a lap. Azt is felidézték, hogy a Demokratikus Koalíció egyik ifjú titánját Gyurcsány nemrég kivezényelte Kötcsére, hogy balhézzanak egy jót a miniszterelnök beszédére érkezőkkel. Mindeközben azonban a DK-nak még mindent be kell vetnie, hogy megpróbálja magáról levakarni az óbudai botrányt, ami nem lesz egyszerű, hiszen Kiss László polgármestert sikerült magukhoz csábítani a szocialistáktól 2020 elején.

Az MSZP azonban még ennyit sem csinál. Az a néhány vérszegény nyilatkozat, amelyet a költségvetésről, a szamárköhögés elleni vakcináról, a vasútról tettek, édeskevés. Ha csak azt nem számítjuk politikai tevékenységnek, hogy megint tisztújító kongresszusra készül a párt. Ezen törlik a társelnöki rendszert, szinte bizonyos, hogy Komjáthi Imre lesz a vezér, hiszen szerinte a magyaroknak és különösen a párttagoknak ez kell, ahogy a Mandinernek is fogalmazott. De azt is kijelentette a politikus, hogy

a szeptember végi eseményen nem arról fognak dönteni, hogy ki kapcsolja le a villanyt.

Ezzel szemben a Momentum már átesett a tisztújításon július elején, amikor is a korábban megbukott Fekete-Győr Andrást legyőzte a korrupcióvadász Tompos Márton. A parlamenti képviselő a megválasztása után a Facebook-oldalán azt írta, kevesebb beszédre és több cselekvésre lehet tőlük számítani. Az első ígéretét már megvalósította a párt, alig jelentek meg a nyilvánosság előtt, bár beszéltek a tanárhiányról, a vegyi üzemek elleni küzdelmükről és persze volt egy-két akciójuk is, tiltakoztak a rádió épületének lebontása és exelnökük, Donáth Anna ügyészségi kihallgatása ellen.

A Kutyapárt mindeközben a lap szerint visszaesett arra a népszerűségi szintre, amelyen egy-két éve álltak, holott már a 10 százalékot ostromolták az év elején, komoly terveik voltak az Európai Parlamentben, de ők is a Tisza Párt felemelkedésének áldozataivá váltak.

A Jobbik eljutott a teljes eljelentéktelenedés fázisába, jó, ha 1-2 százalékot mérnek neki. A párt június végén megválasztotta új elnökét Adorján Béla személyében. Az új vezér a hivatalba lépése után azt mondta, a Jobbik örök, és azt ígérte, teljes szerkezeti és működési felülvizsgálatba kezdenek, amelynek eredményeként néhány hét leforgása alatt újra kiépítenek egy alulról építkező, az emberekkel napi kapcsolatban működő pártstruktúrát. Ebből eddig az valósult meg, hogy Adorján bement a fia kollégiumába, s megállapította, hogy az épület nagyon le van pusztulva. Emiatt Orbán Viktornak és Pintér Sándornak nyílt levelet írt, amelyben beszámolt a tarthatatlan állapotokról.

A Párbeszéd papíron még működik, de a legutóbbi értékelhető hír az volt velük kapcsolatban, hogy közvetlenül a júniusi választás után elhagyta őket a párt talán legpotensebb tagja, Tordai Bence. Ugyan a Facebookon még mindig Karácsony Gergellyel hirdetik magukat, de lassan már a főpolgármesternek is kínos, hogy milyen a hátországa.

A nyár talán legaktívabb régi baloldali pártja a Mandiner szerint az LMP volt. De azután augusztus végén kilépett a szervezetből az egyik volt társelnök, Schmuck Erzsébet, aki a Facebook-oldalán azt írta:

ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az ő pártja, Ungár párt!

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.