Előkerült egy elveszettnek hitt szobor a Titanicon

A legfrissebb fotók felfedték a Titanic lassú pusztulásának mértékét. A hajó egy ikonikus darabja leomlott, de egyúttal előkerült egy az első osztály társalgóját díszítő, elveszettnek hitt szobor.

2024. 09. 04. 7:54
The Immersive Exhibition Titanic An Immersive Voyage With Over 300 Finds And Reconstructions Of Rooms In Milan
A Titanic An Immersive Voyage című, magával ragadó kiállítás Milánóban, Olaszországban 2024. augusztus 10-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leomlott a Titanic orrának az azonos című film által híressé tett korlátjának egy darabja – derül ki a roncshoz tett legutóbbi expedíció során készült fotókból. Az 1912-ben elsüllyedt hajó egyik leghíresebb részének pusztulása rávilágít az egész roncs állapotának folyamatos romlására – írja a BBC.

Az expedíciót szervező RMS Titanic gyűjteményi igazgatója, Tomasina Ray szerint lehetetlen megmondani, hogy meddig lesz még ott a Titanic, hiszen a korlát leomlása is rávilágít a lassú de folyamatos pusztulásra.

A korlát valamikor az elmúlt két évben eshetett le, hiszen egy 2022-es expedíció képein még a helyén volt, bár már kezdett elhajolni. Sajnos nem ez a hajó egyetlen pusztuló része. Egy 2019-es expedíció felfedte a tiszti kabinok egy részének beomlását.

A roncsot és az abban talált tárgyakat kezelő RMS Titanic a júliusban és augusztusban zajló expedíció során két távirányítású víz alatti jármű segítségével kétmillió fotót és 24 órányi nagy felbontású videó felvételt készített. Jelenleg ezek feldolgozását végzik, hogy végül összeállíthassanak egy részletes háromdimenziós digitális képet a kettészakadt roncsról és környezetéről.

Tomasina Ray szerencsére nem csak szomorú hírrel tudott szolgálni a Titanickal kapcsolatban. A mostani expedíció során megtalálták az úgynevezett versailles-i Diana-szobrot, amely hajdan a hajó első osztályának társalgóját díszítette, de amikor a hajó kettétört, kirepült a roncsból. A szobrot utoljára 1986-ban látták egy víz alatti vizsgálat során, és egyes szakértők attól tartottak, hogy örökre elveszett – írja a CNN amerikai hírtelevízió.

A hatvan centiméter magas szobrot az idei expedíció utolsó órái során sikerült megtalálni, miután a tudósok egy korábbi merülés képeit elemezve leszűkítették a területet.

Olyan volt, mintha tűt találtunk volna a szénakazalban, és az idei újrafelfedezés nagy jelentőségű volt

– mondta James Penca, Titanic-kutató és a Witness Titanic podcast műsorvezetője.

A szobrot egyelőre csak lefényképezték, azonban a tervek szerint jövőre egy újabb expedíció során több más tárggyal együtt ezt is felszínre hozzák.

Borítókép: A Titanic An Immersive Voyage című, magával ragadó kiállítás Milánóban, Olaszországban 2024. augusztus 10-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.