Emmanuel Macron kinevezte az új francia miniszterelnököt

A 73 éves konzervatív politikus vezette már a környezetvédelmi, a mezőgazdasági és a külügyi tárcát is Franciaországban.

2024. 09. 05. 14:35
Michel Barnier kinevezett miniszterelnök
Michel Barnier kinevezett miniszterelnök Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvan nappal a parlamenti választások második fordulója és két hét fáradságos formális és informális egyeztetés után Emmanuel Macron államfő úgy döntött, hogy Michel Barnier lesz az új miniszterelnök – jelentette be csütörtökön az Élysée-palota. Banier korábban belső piaci uniós biztos volt.

Ez a kinevezés egy példátlan konzultációs ciklus után történt, amelynek során az elnök alkotmányos kötelességének megfelelően biztosította, hogy a miniszterelnök és az eljövendő kormány megfeleljen a feltételeknek, hogy a lehető legstabilabb legyen, és esélyt adjon magának arra, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást szerezze meg

– fogalmaz az elnöki palota a közleményben.

A 73 éves konzervatív politikus vezette már a környezetvédelmi, a mezőgazdasági és a külügyi tárcát is Franciaországban. A Romano Prodi vezette Európai Bizottságban a regionális politikáért felelős biztosi posztot töltötte be, a José Manuel Barroso vezette testületben pedig belső piaci biztos volt, majd uniós részről ő vezette az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat.

Borítókép: Michel Barnier kinevezett miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.