Felmentették a japán férfit, aki negyvenhat évet volt halálsoron

Ivao Hakamada 88 éves japán férfit ártatlannak találták egy új tárgyaláson. Negyvenhat évet töltött halálsoron, míg 2014-ben új bizonyítékok alapján szabadon engedték, és újratárgyalták az ügyét.

Forrás: The Guardian2024. 09. 27. 20:11
Iwao Hakamada 2024. szeptember 26-án
Iwao Hakamada 2024. szeptember 26-án Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy japán férfit, aki majdnem fél évszázadot töltött halálsoron, ártatlannak nyilvánítottak több gyilkosság kapcsán, miután az ügyét újratárgyalták – írta a The Guardian. A 88 éves Ivao Hakamadát 1968-ban ítélték halálra, miután bűnösnek találták főnöke, felesége és két tizenéves gyermekük meggyilkolásáért. 

A férfi negyvenhat évet töltött a halálsoron, amíg 2014-ben új bizonyítékok fényében szabadon nem engedték, és újratárgyalást rendeltek el az ügyében. Hakamada folyamatosan ártatlannak vallotta magát és azt mondta, hogy a nyomozók nyomására tett beismerő vallomást, valamint az ügyvédei azt állították, hogy a rendőrség bizonyítékokat hamisított.

Nem született azonnali döntés arról, hogy az ügyészek fellebbeznek-e az ítélet ellen. Hakamada védőügyvédei sürgették az ügyészeket, hogy életkorára való tekintettel ne támadják meg az ítéletet.

A shizuokai kerületi bíróság bírója, Kosi Kundzsi elismerte, hogy három bizonyítékot hamisítottak meg, köztük Hakamada „vallomását” és olyan ruhadarabokat, amelyeket az ügyészek szerint a gyilkosságok idején viselt.

Az Ivao Hakamadát 1966-ban elítélő három bíró közül az egyik nyilvánosan kijelentette, hogy meglátása szerint a férfi ártatlan. A tervezett kivégzést a hosszadalmas fellebbezések és a perújítási eljárás késleltette, ami azt jelentette, hogy már 27 éve börtönben volt, mire az első perújítási kérelmet elutasították.

2023-ban a bíróság megváltoztatta ítéletét, és a 91 éves húga, Hideko Hakamada által 2008-ban beterjesztett második fellebbezésének adott igazat. Ez az ítélet vezetett a legutóbbi újratárgyaláshoz, amelyről lapunk is beszámolt

A férfi tíz éve nem ül börtönben, mivel 2014-ben szabadult, amikor a bíróság perújítást rendelt el, miután új bizonyítékokat találtak, amelyek az ártatlanságára utaltak, de akkor nem mentették fel. Szabadulása után Ivao Hakamada otthon töltötte büntetését, mivel gyenge egészségi állapota és kora miatt alacsony volt a szökés kockázata.

A bíróságon májusban, a csütörtöki döntés előtti utolsó meghallgatáson az ügyészek ismét halálbüntetést kértek, amely kapcsán a jogvédő csoportok tiltakozásba fogtak, szerintük az ügyészek megpróbálták elhúzni a tárgyalást. 1945 óta ő az ötödik halálraítélt Japánban, akit nem találtak bűnösnek egy újratárgyaláson.

Borítókép: Ivao Hakamada 2024. szeptember 26-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.