Fordulat: leállítják a fegyverszállítást

Az Egyesült Királyság felfüggeszti bizonyos fegyverek exportját Izraelbe. London a nemzetközi jog megsértésének kockázata miatt teszi meg ezt a lépést.

2024. 09. 03. 7:51
Egy palesztin férfi nézi az utcát és a megrongálódott üzleteket Ciszjordániában 2024. szeptember 2-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Keir Starmer kormánya hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti egyes fegyverek szállítását Izraelbe, mert azokat a nemzetközi jog megsértésére használhatják. Erről ír a Time magazin. A lépésnek ugyanakkor csak korlátozott katonai hatása van. 

Mohammed Mustafa palesztin miniszterelnök találkozik David Lammy brit külügyminiszterrel és Stephane Sejourne francia külügyminiszterrel (nincs a képen) a megszállt ciszjordániai Ramallah városában 2024. augusztus 16-án. (Fotó: AFP)
Mohammed Mustafa palesztin miniszterelnök találkozik David Lammy brit külügyminiszterrel és Stephane Sejourne francia külügyminiszterrel (nincs a képen) a megszállt ciszjordániai Ramallah városában 2024. augusztus 16-án (Fotó: AFP)

David Lammy külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Királyság kormánya arra a következtetésre jutott, hogy „egyértelmű a kockázata”, hogy egyes eszközök „a nemzetközi jog súlyos megsértésének elkövetésére vagy elősegítésére” használhatók fel.

Elmondta a törvényhozóknak, hogy a döntés körülbelül harmincra vonatkozik a 350 meglévő exportengedélyből.

Ezek olyan felszerelések, amelyek „értékelésük szerint a jelenlegi gázai konfliktusban használhatók”, beleértve a katonai repülőgépek, helikopterek és drónok alkatrészeit, valamint a földi célzáshoz használt tárgyakat.

A döntés nem az ártatlanság vagy a bűnösség megállapítása volt arról, hogy Izrael megsértette-e a nemzetközi jogot, és nem fegyverembargóról van szó

 – mondta.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter az X-en reagált a fejleményekre. 

Mélységesen elkeseredve értesültem az Egyesült Királyság kormánya által az izraeli védelmi létesítményeknek szóló exportengedélyekre vonatkozó szankciókról. Ez akkor történik, amikor hét különböző fronton vívunk egy háborút – egy háborút, amelyet egy vad terrorszervezet indított, provokálatlanul. Abban az időben, amikor hat túszt gyászolunk, akiket a Hamász hidegvérrel kivégzett gázai alagutakban. Abban az időben, amikor azért küzdünk, hogy 101 túszt hazahozzunk

– szögezte le a tárcavezető.

Lammy az elmúlt két hónapban kétszer járt Izraelben a gázai tűzszünetre irányuló nyugati erőfeszítések részeként. Kiemelte, hogy Izrael barátja, de borzasztónak nevezte a gázai erőszakot.

Borítókép: Egy palesztin férfi nézi az utcát és a megrongálódott üzleteket Ciszjordániában 2024. szeptember 2-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.