Iszlám szövetségre szólított fel Erdogan

Izrael ellen fognának össze.

2024. 09. 07. 20:00
Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök beszédet mond 2024. szeptember 7-én
Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök beszédet mond 2024. szeptember 7-én Fotó: AFP/Anadolu/Arif Hudaverdi Yaman
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította szombaton az iszlám országokat, hogy hozzanak létre szövetséget a szerinte terjeszkedéssel fenyegető Izraellel szemben.

Az államfő arra reagált, hogy palesztin és török tisztségviselők közlése szerint izraeli katonák okozták egy török–amerikai nő halálát pénteken Ciszjordániában egy telepbővítés elleni tüntetésen.

Az egyetlen lépés, amely megálljt parancsol az izraeli arroganciának, banditizmusnak és állami terrorizmusnak, az iszlám országok szövetsége lehet

 – jelentette ki Erdogan az iszlám iskolák egyesületének Isztambul közelében tartott rendezvényén. Az izraeli hadsereg a pénteki incidens után közölte, hogy megvizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy külföldi nő életét vesztette.

Izrael nem kommentálta azonnal Erdogan kijelentését. A Time of Israel című lap ugyanakkor azt írta, hogy a közelmúltban tett lépések, amelyeket Törökország az Egyiptommal és Szíriával való kapcsolatainak javítására tett, arra irányulnak, hogy a szolidaritás vonalát alakítsák ki a terjeszkedés növekvő fenyegetésével szemben, amely szerinte Libanont és Szíriát is fenyegeti.

Erdogan a héten Ankarában látta vendégül Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnököt, és megvitatták a folyamatban lévő gázai háborút, valamint a régóta befagyott kapcsolataik további helyreállításának módjait a 12 év óta első ilyen elnöki látogatás alkalmával.

A köztük lévő kapcsolatok 2020-ban kezdtek javulni, amikor Törökország diplomáciai erőfeszítéseket kezdett az elidegenedett regionális riválisokkal, köztük az Egyesült Arab Emírségekkel és Szaúd-Arábiával fennálló feszültségek enyhítésére – emlékeztetett az izraeli lap.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök beszédet mond 2024. szeptember 7-én (Fotó: AFP/Anadolu/Arif Hudaverdi Yaman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.