Ítéletet hozott az EU bírósága Carles Puigdemont ügyében

Puigdemontot és társait Spanyolországban lázadás vádjával akarják bíróság elé állítani.

2024. 09. 26. 18:13
Carles Puigdemont volt katalán elnök
Carles Puigdemont volt katalán elnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió bírósága elutasította Carles Puigdemont katalán szeparatista vezető és politikustársa, Toni Comín fellebbezését, amelyet azért nyújtottak be, mert az Európai Parlament 2019-ben megtagadta az abban az évben szerzett képviselői mandátumuk elismerését.

Puigdemontot és társait Spanyolországban lázadás vádjával akarják bíróság elé állítani a katalán függetlenségről szóló, 2017-es alkotmányellenes népszavazás megtartásában játszott szerepük miatt. A volt katalán elnök ellen lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával indult eljárás. A politikusok több éve Belgiumban élnek önkéntes száműzetésben. Annak ellenére, hogy a 2019-es európai parlamenti választásokon mandátumot nyertek, státusukat nem ismerték el, mivel nem tettek esküt a spanyol alkotmány tiszteletben tartására.

Antonio Tajani, az Európai Parlament akkori elnöke arra alapozta döntését, hogy a spanyol választási hatóságok Puigdemontot és Comínt nem vették fel az Európai Parlament megválasztott képviselőinek listájára, mivel nem tértek vissza Spanyolországba, hogy letegyék a hivatali esküt a spanyol alkotmány által előírtak szerint.

Tajani utódja, David Sassoli 2020 elején, a parlament plenáris ülésén azonban azt a bejelentést tette, hogy elfogadja a két katalán politikus uniós parlamenti mandátumát. Az uniós bíróság a csütörtöki ítéletben Antonio Tajaninak adott igazat.

Az Európai Parlament elnöke azáltal, hogy annak idején megtagadta, hogy Puigdemont és Comín felvegye a tisztségét, azt tette, amit tennie kellett: igazodott a spanyol hatóságok által közölt, a megválasztott európai parlamenti képviselők listáján szereplő nevekhez – áll a határozatban.

Carles Puigdemont idén augusztusban rövid időre visszatért Spanyolországba, ahol a hatóságok nagy erőkkel kutattak utána. Továbbra is letartóztatási parancs van ellene érvényben, annak ellenére, hogy a spanyol kormány május végén elfogadta a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényt. Csakhogy a spanyol legfelsőbb bíróság állásfoglalása szerint a törvényben nevesített kivételeket alkalmazni lehet a volt elnök esetére, ezért a belföldi elfogatóparancs érvényben maradt.

Borítókép: Carles Puigdemont volt katalán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.