Klímaaktivisták rongálták meg ennek az országnak a parlamentjét

A megvadult tüntetők vörös festékkel hívták fel magukra a figyelmet.

2024. 09. 26. 13:30
A klímaaktivisták szeretik a finn parlament épületét, már 2019. május 24-én is tüntettek itt azért, hogy a világ vezetőit az éghajlatváltozás elleni fellépésre ösztönözzék
A klímaaktivisták szeretik a finn parlament épületét, már 2019. május 24-én is tüntettek itt azért, hogy a világ vezetőit az éghajlatváltozás elleni fellépésre ösztönözzék Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helsinkiben megrongálták az Eduskunta épületét – adta hírül a finn állami média, az Yle. Az Eduskunta a finn parlament neve, ahol kétszáz egyéni képviselő ülésezik, miután a választásokon elnyerik mandátumaikat.

Az Eduskuntatalo oszlopait nagy mennyiségű, vérszerű vörös festékkel fújták le szerdán, a rongálók svéd tüntetők voltak. Amiatt tiltakoztak, mert szerintük a finn politikusok nem törődnek a globális felmelegedéssel.

A rendőrség körülbelül tíz tüntetőt őrizetbe vett.

A tüntetők hangoztatták azt is, hogy jobb klímapolitikát akarnak. Az Yle szerint sok képviselő nagyon dühös volt a rongálás miatt.

A parlament egyébként ma délután tájékoztatóban számol be az ügyről.

A rendőrség összesen tíz embert állított elő, akiket súlyos kár okozásával gyanúsítanak. Csütörtök reggel a rendőrség közölte, hogy az egyik őrizetbe vett személyt, aki kiskorú, szabadlábra helyezték.

Az oszlopokról a vörös festéket már lemosták, az ügy kapcsán pedig a Helsingin Sanomat (HS) arról írt, hogy a parlament jövő héten szakmai útmutatásokat kap arra vonatkozóan, hogy milyen további intézkedések szükségesek a homlokzat tisztításához. Az épület homlokzatán és oszlopain ugyanis különböző festékmaradványok maradtak, amelyek főként az oszlopok illesztési réseibe szivárogtak be, és szakértők szerint a festék nem távolítható el csupán vízzel.

Továbbá festékmaradványokat jelentettek az épület fémajtóin is, amelyeket úgy kell megtisztítani, hogy ne sérüljön az ajtók patinája. Az előzetes tervek szerint a tisztításhoz különböző módszereket próbálnak ki, és arra törekednek, hogy megtalálják a különböző anyagokhoz legmegfelelőbb tisztítási módokat. Nem kizárt, hogy az összes gránitoszlop illesztéseit esetleg teljesen újra kell építeni.

Borítókép: A klímaaktivisták szeretik a finn parlament épületét, már 2019. május 24-én is tüntettek itt azért, hogy a világ vezetőit az éghajlatváltozás elleni fellépésre ösztönözzék (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.