Lecsapott a Jagi tájfun Vietnámra, egy híd összeomlott + videó

Egy híd összeomlott és egy utasokkal teli buszt elsodort az áradás hétfőn, amikor újabb esőzések zúdultak Észak-Vietnámra. A Jagi tájfun eddig legalább 59 halálos áldozatot követelt a délkelet-ázsiai országban.

Forrás: AP News2024. 09. 09. 13:21
Az összeomlott Phong Chau híd a Vörös-folyó felett Phu Tho tartományban 2024. szeptember 9-én, miután a Jagi szupertájfun elérte Vietnam északi részét
Az összeomlott Phong Chau híd a Vörös-folyó felett Phu Tho tartományban 2024. szeptember 9-én, miután a Jagi szupertájfun elérte Vietnam északi részét Fotó: AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc ember halt meg a tájfunban, amely szombaton érte el Vietnámot és további ötvenen haltak meg az azt követő áradások és földcsuszamlások során. Észak-Vietnámban több folyó vízszintje veszélyesen magas – jelentette az állami média, számolt be az AP Hírügynökség.

A hegyvidéki Cao Bang tartományban hétfő reggel egy földcsuszamlás következtében egy húsz utast szállító autóbusz sodródott bele egy megáradt patakba. A mentőalakulatok kivonultak, de a földcsuszamlások miatt nem érik el a helyszínt. Phu Tho tartományban is folytatódnak a mentési munkálatok, miután reggel összeomlott egy acélhíd a megáradt Vörös-folyón. A jelentések szerint tíz személygépkocsi és teherautó, valamint két motorkerékpár is a háborgó folyóba zuhant. Három embert kimentettek és kórházba szállítottak, tizenhárom személyt egyelőre eltűntként tartanak nyilván.

 

Phong Chau híd a Vörös-folyó felett Phu Tho tartományban 2024. szeptember 9-én, miután a Jagi szupertájfun elérte Vietnam északi részét
Phong Chau híd a Vörös-folyó felett Phu Tho tartományban 2024. szeptember 9-én, miután a Jagi szupertájfun elérte Vietnám északi részét (Fotó: AFP)

A Jagi volt az elmúlt évtizedek legerősebb tájfunja, amely szombaton 149 km/h-s széllel érte el Vietnámot. Vasárnap trópusi viharrá gyengült, de az ország meteorológiai hivatala továbbra is arra figyelmeztet, hogy a folyamatos felhőszakadások további áradásokat és földcsuszamlásokat okozhatnak.

Hárommillió ember maradt áram nélkül az ország több tartományában, sok ipari parkot elöntött a víz, és sok gyár tetejét lefújta a szél. Mielőtt Vietnámot elérte volna a Jagi a múlt héten legalább húsz halálos áldozatot követelt a Fülöp-szigeteken és négy halálos áldozatot Dél-Kínában.

Borítókép: Az összeomlott Phong Chau híd a Vörös-folyó felett Phu Tho tartományban 2024. szeptember 9-én, miután a Jagi szupertájfun elérte Vietnám északi részét (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.