Meglepetés a „Béke barátai” találkozón: Franciaország és Svájc részvétele kérdéseket vet fel

A „Béke barátai” találkozója, amelyet Kína és Brazília szervezett az ukrajnai konfliktus békés rendezésére, váratlan fordulatot vett Franciaország és Svájc részvételével. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a találkozón való jelenlétük különösen furcsa, tekintve, hogy mindkét ország aktívan támogatja Ukrajnát a konfliktusban. A két ország meghívása diplomáciai kérdéseket vet fel, miközben a csoport a béketárgyalások előkészítésén dolgozik.

Forrás: Life.ru2024. 09. 29. 7:52
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az ENSZ épületében New Yorkban
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az ENSZ épületében New Yorkban Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Béke barátai” találkozót Kína és Brazília szervezte az ukrajnai helyzet megvitatására. Az eseményen való svájci és francia jelenlét sokakat meglepett, többek között Szergej Lavrovot, az Orosz Föderáció külügyminiszterét is. Lavrov az ENSZ 79. közgyűlésének magas szintű hetét követő sajtótájékoztatón adott hangot azon meglepődésének, hogy a két ország, amelyek aktívan támogatják a kijevi rezsimet, részt vettek a találkozón.

Lavrov kifejtette, hogy különösen furcsának találta Franciaország és Svájc jelenlétét, hiszen egyikük sem tekinthető semlegesnek, különösen nem Franciaország, amely a NATO tagja. A miniszter megjegyezte, hogy mindkét ország erőteljesen támogatja Ukrajnát, sőt, Franciaország hosszú hatótávolságú fegyvereket is szállít Kijevnek, ami további kérdéseket vet fel.

Az orosz külügyminiszter elmondta, hogy a kínai szervezőktől érdeklődött a két ország jelenléte felől, akik azt válaszolták, hogy Párizs és Bern „nagyon kérték”, hogy részt vehessenek a találkozón, és végül megfigyelőként kaptak meghívást.

A találkozó célja egy békecsúcs megrendezése Oroszország és Ukrajna között a konfliktus rendezése érdekében. Brazília elnökének tanácsadója, Celso Amorim szerint ez azonban egyelőre nem aktuális. A „Béke barátai” csoportban 15 ország vesz részt.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.