Melillánál is ostromolják a migránsok a spanyol határt

A két spanyol exklávé, Ceuta és Melilla határát migránsok ezrei próbálják illegálisan átlépni. A marokkói csendőrség megerősítette a biztonsági intézkedéseket.

2024. 09. 05. 21:13
Ellepik Spanyolországot az illegális migránsok
Ellepik Spanyolországot az illegális migránsok Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félezer marokkói ostromolta meg a spanyol határt Melillánál. A többségében kiskorú határsértők különböző közösségi oldalakon szervezték meg az akciót, melynek során a marokkói oldalon lévő Beni-Enzar városának központjában gyűltek össze azzal a szándékkal, hogy közös erővel, egymást segítve jussanak át Spanyolországba. 

A marokkói csendőrség éjjel 185 embert vett őrizetbe a határkerítés környékén, de a helyi sajtó tájékoztatása szerint a hatóságok a városban is összetűzésbe kerültek körülbelül 290 emberrel, akik két csoportra osztódva próbálták megközelíteni a melillai határt. Az összehangolt támadás után Marokkó megerősítette a biztonsági intézkedéseket a térségben, és ideiglenesen le is zárta a melillai határátkelőt, hogy megfékezze az illegális belépési kísérleteket. 

A spanyol autonóm várostól körülbelül négyszáz kilométerre fekvő másik exklávét, Ceutát eközben már harmadik hete támadják a migránsok, akik úszva próbálnak átjutni Spanyolországba. Volt olyan nap, amikor egyszerre ezerötszázan vágtak neki a kockázatos kísérletnek. 

A szülei nélkül érkezett kiskorúaknak fenntartott ceutai befogadóközpontban a héten már 520 főnek adtak ágyat, ami azt jelenti, hogy az állomás 490 százalékos túlterheltséggel működik. A központi szocialista kormány úgy próbálja tehermentesíteni a város befogadórendszerét, hogy mostanra rendszeresen szállíttat el onnan bevándorlókat kisebb csoportokban. A héten például bejelentették, hogy 70 fő hagyja el a következő napokban Ceutát, akiket Andalúziában és Alicantéban helyeznek el. 

Spanyolországot idén történelmi migrációs válság sújtja. Augusztus végéig összesen 35 456 illegális migráns érkezett az országba, ami 63 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

Borítókép: Ellepik Spanyolországot az illegális migránsok (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.