Migránsok áradatában fuldoklik a Kanári-szigetek

A szocialista kormány csak szeptemberben kétezer migránst helyezett át a Kanári-szigetekről más régiókba tehermentesítés címszó alatt, de múlt héten csaknem háromezer fő érkezett helyettük.

2024. 09. 23. 16:59
Migrants intercepted by Maritime Rescue sit on line after being taken to Puerto de los Cristianos, on the Canary Island of Tenerife, on May 8, 2024. About 50 migrants, several of them in poor health, according to the Spanish Red Cross, have been intercepted by Maritime Rescue near La Tejita Beach, and taken to Puerto de los Cristianos on the Canary Island of Tenerife. (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
Érkező migránsok a Kanári-szigeteken Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre ijesztőbbek a számok: csak múlt héten csaknem háromezer illegális migráns kötött ki a Kanári-szigeteken. A tengeri mentőszolgálat vasárnapi jelentése szerint összesen negyven hajót és csónakot vontattak partra a szigetcsoport tagjain 2600 utazóval, akik között összesen négyszáz, szülei nélkül érkezett kiskorú is volt. Mindannyian marokkói és szubszaharai állampolgárok. 

Ismét a legkisebb sziget, El Hierro fogadta a legtöbb embert, több mint ezer főt, Lanzarotéra eközben mintegy kilencszázan érkeztek egy hét alatt, emiatt a befogadórendszer a hétvégén összeomlott, mivel képtelenek voltak már arra, hogy ennyi embert ellássanak. 

A sziget vezetője, Oswaldo Betancort már a múlt hét elején figyelmeztetett arra, hogy a befogadókapacitásuk a végét járja, mivel folyamatosan kötnek ki náluk az afrikai migránsokkal teli csónakok. Elmondta, hogy az arrecifei ideiglenes ellátóközpont elérte maximális kapacitását, ami miatt tizenkét sátrat állítottak fel, hogy megpróbálják enyhíteni a helyzetet, de ez sem segített. 

A Kanári-szigetek kormánya az újonnan érkezett gyerekek miatt ismét 5500 kiskorút gondoz, vagyis az történik, amire a régió elnöke, Fernando Clavijo felhívta a figyelmet: hiába szállíttat el a központi szocialista kormány pár száz főt a szigetekről más régiókba, amíg folyamatosan vannak új érkezők. 

A regionális kormányszóvivő, Alfonso Cabello a múlt heti események miatt arra figyelmeztetett, hogy a következő napokban olyan képeket láthat majd a világ a náluk lévő migránsokról, amelyek elkeserítők lesznek, ugyanis nem tudnak számukra ideális környezetet biztosítani, mivel minden központjuk telített.

Közben a La Gaceta arról ír, hogy a Pedro Sánchez vezette baloldali kormánykoalíció csak szeptemberben nyolc repülőgépet bérelt, amelyekre több mint kétezer illegális bevándorlót ültetett fel, akiket a Kanári-szigetekről a félsziget régióiba szállíttatott át. 

Valódi megoldást tehát továbbra sem kínálnak a történelmi migrációs krízisre, helyette a szigetvilágból úgymond átterjesztik a problémát Spanyolország egészére. 

A legutóbbi migránsjárat vasárnap indult el Teneriféről Madridba, háromszáz szubszaharai állampolgárral a fedélzetén. 

A spanyol belügyminisztérium szeptember közepén közzétett adatai szerint idén eddig 26 758 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre, ami 85 százalékos növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest, amikor 14 454 érkezést regisztráltak. A hónap közepe óta pedig ez a szám már több ezer fővel növekedett. 

Borítókép: Érkező migránsok a Kanári-szigeteken (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.