Milliókért sem mennének haza a migránsok

A svéd kormány rengeteg pénzt ajánlott a migránsoknak, ha önkéntesen visszatérnek hazájukba, egy felmérés szerint azonban csak kevesen akarnak élni az ajánlattal.

Forrás: V4NA2024. 09. 20. 4:52
Svédország migráns
svédmigráns
Bevándorlók Svédországban Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról nemrég lapunk is beszámolt, a svéd kormány bejelentette, hogy jelentősen megemelik a hazájukba önként visszatérő migránsoknak fizetett összeget. 

Ennek értelmében a már jelenleg is elérhető támogatást drasztikusan megemelve, 35 000 svéd koronára (12 millió forint) bővítené azok ellátását, akik vállalják, hogy véglegesen elhagyják Svédországot. Az összeg személyenként járna, azaz egy család esetén ez több tíz millió forintot jelenthet.

A rendelkezés 2026. január 1-jén lépne életbe. Jövőre 105 millió korona pluszforrást terveznek erre biztosítani, az intézkedés hatályba lépése évében, 2026-ban pedig 1,4 milliárdot, azaz több mint 50 milliárd forintot. Annak érdekében, hogy a visszavándorlási támogatásban részesülők ne utazzanak újra Svédországba más identitással (amire számos példa volt eddig kiutasítottak esetében), biometrikus adatok felvételét kellene a kivándorlóknak vállalniuk.

Jelenleg egy felnőttre legfeljebb tízezer korona (350 ezer forint), a családok egészére pedig negyvenezer a felső határ. 

Az Alkompis nevű weboldal utánajárt, hogy hányan gondolkodnának az ajánlat elfogadásán – írja a Samnytt svéd hírportál, hívta fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A felmérésben megkérdezettek 77 százaléka azt mondta, hogy még a megemelt összeg sem érdekli, és csak 15 százalékuk szerint elképzelhető, hogy érdekelné az ajánlat. A többiek bizonytalanok.

A felmérésből az is kiderült, hogy a több mint 2700 válaszadó 90 százaléka már hallott a megemelt hazatelepülési támogatásról. A 350 000 svéd koronára nemet mondó 77 százalék körében azt is megkérdezték, hogy egy még magasabb összeget elfogadnának-e. Közülük 66 százalék azt válaszolta, hogy soha nem térne vissza hazájába, míg 25 százalékuk megfontolná a döntést.

A válaszadók 23 százaléka egymillió svéd korona (több mint 34 millió forint) vagy annál magasabb összeg esetén fontolóra venné a visszatérést.

Borítókép: Migránsok Svédországban (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.