Mire van szüksége Ukrajnának a győzelemhez?

Ukrajnának több katonai utánpótlásra és nagyobb mozgástérre van szüksége ahhoz, hogy csapást mérjen Oroszországra – mondta Volodimir Zelenszkij egy exkluzív interjúban. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy jelenleg nincs engedélye támogatóitól arra, hogy az ukrán erők mélyebb csapásokat hajtsanak végre Oroszország területén.

2024. 09. 17. 14:47
Ukrán katona 155 mm-es tüzérségi lövedékeket készít az ukrajnai Marinka irányába 2024. augusztus 29-én
Ukrán katona 155 mm-es tüzérségi lövedékeket készít az ukrajnai Marinka irányába 2024. augusztus 29-én Fotó: AFP/Anadolu/Diego Herrera Carcedo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több katonai utánpótlásra és nagyobb mozgástérre van szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy csapást mérjen Oroszországra – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN televízió GPS című műsorában a Fareed Zakariának adott exkluzív interjúban.

Nagyon nehéz helyzetben voltunk keleten, különösen a Harkiv régióban. Nagyon gyorsan tudtak mozdulni az oroszok, mert nem voltunk felszerelve – emlékeztetett az ukrán elnök. Mint mondta,

nem számít, hány csapat áll ott, ha a fele nincs felszerelve

Hozzátette: így csak sok embert veszítenek, elveszítik őket, mert nem védik őket páncélozott járművek vagy hasonló fedezékek.

Nincs tüzérségük, nincs tüzérségi lövedékük. Oroszország 12 lövedéket használ, míg mi egyet, ez egy a tizenkettőhöz. Ez a különbség

– jegyezte meg. Azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok és Európa segélycsomagjai miért nem biztosítottak Ukrajnának elegendő lőszert, Volodimir Zelenszkij először arról beszélt, hogy a segélyek átadása nagyon lassan halad. Másodszor pedig, szükségük van arra, hogy a csapatok készen álljanak, de eddig a támogatási csomagokból még négy csapatot sem tudtak felszerelni. 

„Ezért használjuk a saját magunk gyártotta drónokat, ami nem elég, de csináljuk őket, halad a munka. Minden tőlünk telhetőt megteszünk. Megmozgattuk azt is, ami tartalékban és a raktárakban van” – tette hozzá. 

Mint ismert, a nagy hatótávolságú fegyverek oroszországi területen való bevetésével kapcsolatban az ukrán elnök megpróbálta már meggyőzni az Egyesült Államokat és Európát, most mindenki Amerika döntésére vár. Az interjúban Zelenszkij elmondta, csak katonai bázisokat támadnának, a civil infrastruktúrát nem vennék célba. 

Az ukrán elnök szerint fontos lenne a katonai bázisokat támadni, ahol a vadászrepülőket állomásoztatják az oroszok. „Ezeket a repülőgépeket használják havonta ezernyi irányított légi bomba célba juttatására. Csak a területünk keleti részén négyezer bombát dobtak le. És ezek a bombák és rakéták ukrán civileket, iskolákat, energetikai központokat, egyetemeket találnak el.” 

Az összes energetikai infrastruktúránk 80 százalékát már lerombolták

– tette hozzá, és kiemelte, „volt néhány találkozónk a hivatalos személyekkel, és azt mondtam, hogy túl sokáig vártunk. Most Oroszország elkezdte a repülőgépeit 100, 150 kilométerről 300-ra, 500-ra áttelepíteni. Ezek után én azt mondom, hogy igen, most több engedélyre van szükségünk. Eddig még nem kaptuk meg ezt.”

Borítókép: Ukrán katona 155 mm-es tüzérségi lövedékeket készít elő 2024. augusztus 29-én (Fotó: AFP/Anadolu/Diego Herrera Carcedo) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.