Nagy a baj: orosz drón sértette meg a NATO légterét

Aggasztó hírek érkeztek pénteken Romániából. Az ország védelmi minisztériuma bejelentette, hogy egy orosz drón feltehetően megsértette a NATO-tagállam légterét az éjszaka folyamán. Riasztották az F–16-osokat is.

Forrás: Origó2024. 09. 27. 11:08
A Román Légierő három F-16-os harci repülőgépe egy román zászló felett repül a Románia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett katonai parádén, 2023. december 1-jén Bukarestben (Fotó: AFP)
A Román Légierő három F-16-os harci repülőgépe egy román zászló felett repül a Románia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett katonai parádén, 2023. december 1-jén Bukarestben (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az incidens során a pilóta nélküli repülőgép mindössze három percre hatolt be román területre, ez mégis komoly aggodalomra ad okot, írja az Origó. A Reuters beszámolója szerint az eset egy Ukrajna elleni támadás során történt, amikor orosz drónok csaptak le az ukrán–román határ közelében fekvő Izmajil városára. A támadásban hárman életüket vesztették, tizennégyen pedig megsebesültek.

A román hatóságok azonnal riasztották vadászgépeiket, két F–16-os és két spanyol F–18-as szállt fel a fenyegetés elhárítására. A helyi lakosságot is figyelmeztették, hogy keressenek menedéket.

Ez nem az első alkalom, hogy orosz drónok veszélyeztetik a NATO-tagállamok biztonságát. Szeptember elején Lettország légterét is megsértették, ami fokozta az eszkaláció veszélyét a térségben.

A NATO keleti szárnyán fekvő országok védelmi miniszterei már korábban fokozott védelmi intézkedéseket sürgettek az ilyen incidensek megelőzésére. A helyzet rendkívül feszült, és félő, hogy egy apró hiba is súlyos következményekkel járhat a régió stabilitására nézve.

Borítókép: A Román Légierő három F–16-os harci repülőgépe egy román zászló felett repül a Románia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett katonai parádén, 2023. december 1-jén Bukarestben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.