Nem kér a migrációból a brüsszeli migrációs államtitkár

Szerinte a migránsok csak addig jók, amíg Magyarországon vannak.

2024. 09. 09. 21:12
State Secretary for Asylum and Migration policy Nicole de Moor pictured during a ministerial conference on the implementation and operationalization of the European Asylum and Migration Pact, in Gent, Tuesday 30 April 2024. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP)
Nicole de Moor, belga menekültügyi és migrációs államtitkár Fotó: Belga via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben aggódik Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár amiatt, hogy Magyarországról hamarosan busszal érkezhetnek migránsok Brüsszelbe. 

Ha Magyarország valóban továbblépne ezen tervek megvalósításában, az azt jelentené, hogy a migránsok illegálisan átkelnének más tagállamok területén, hogy végül illegálisan érkezzenek Belgiumba. Ez az európai és nemzetközi megállapodások durva megsértése lenne

– áll a belga államtitkár közleményében. 

Nicole de Moor szerint: „Az Európai Unió tagállamaként együtt kell dolgoznunk egy tisztességes, humánus és hatékony migrációs politika érdekében. A felelősség egyoldalú áthárítása ilyen jellegű fenyegetésekkel aláássa az unión belüli szolidaritást és együttműködést. Belgium továbbra is olyan közös, összehangolt politika mellett száll síkra, amelyben az európai értékek és a nemzetközi kötelezettségek tiszteletben tartása központi szerepet kap.”

Vagyis jól látható, hogy Brüsszel szerint a migránsok befogadása csak addig van rendben, amíg az más országokban történik. Brüsszel csak addig akarja segíteni a migránsokat, amíg azok más EU-tagállamokban maradnak.

Brüsszel polgármestere is kiakadt, amikor megtudta, hogy tömegesen érkezhetnek migránsok a belga fővárosba – erről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója írt a közösségi oldalán. 

Philippe Close X-bejegyzésben panaszkodott a Röszkéről Brüsszelbe tartó migránsbuszokra, és megkérte a belga miniszterelnököt, hogy tartóztassa fel az egyébként szabályosan közlekedő járatokat. Emlékeztetnénk Brüsszel polgármesterét, hogy nem Magyarország, hanem a brüsszeli elit az, amely a bevándorláspárti és a nyitott határokat ösztönző politikájával menekültek millióit hívta meg Európába. Sajnos úgy tűnik, hogy ez az elit a döntései következményei elől már inkább megfutamodna, mintsem szembenézne azokkal

– olvasható a bejegyzésben.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a minap kijelentette: ha az Európai Unió arra kényszeríti Magyarországot, hogy engedje be az illegális bevándorlókat, akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy Magyarország a déli határon épült kerítéssel nemcsak a saját határait, hanem Európa külső határait is védi, 2015 óta pedig egymillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a magyar rendőrök és határvadászok. 

Az Európai Unió Bírósága mégis aránytalan, igazságtalan, gigantikus bírságot szabott ki Magyarországra, amellyel arra akarják kényszeríteni az országot, hogy engedje be tömegesen az illegális bevándorlókat, és adja fel az eddigi migrációs politikáját

 – mondta az államtitkár. 

 

Borítókép: Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.