„New York tökéletes célpont zsidók elleni támadáshoz”

Az Egyesült Államok a kiadatását kéri Kanadától annak a pakisztáni férfinak, aki 2001. szeptember 11-e óta a legsúlyosabb merényletre készült amerikai területen – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Forrás: MTI2024. 09. 08. 5:34
A New York-i rendőrség autója látható az Amerikai Egyesült Államokban
A New York-i rendőrség autója látható az Amerikai Egyesült Államokban Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kanadában élő Mohamed Hán letartóztatásáról pénteken számoltak be kanadai és amerikai hatóságok, amikor azt is közölték, hogy a húszéves férfi még szerdán került őrizetbe az Egyesült Államok határától alig húsz kilométerre fekvő Ormstown kanadai városban. Az Egyesült Államokban Mohamed Hánt terrorszervezet támogatásával vádolták meg, ami megalapozza a kiadatást, de első bírósági meghallgatását a tervek szerint szeptember 13-án még Kanadában, Montrealban tartják. 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által vezetett és a kanadai társhatóságokkal egyeztetett közös nyomozás eredményeként sikerült leleplezni a férfit fedett ügynökök segítségével. Az FBI közleménye szerint a pakisztáni származású, Torontó közelében lakó férfi az Iszlám Állam terrorszervezet nevében cselekedve készítette elő a merényletet, és ennek érdekében vette a fel a kapcsolatot két másik emberrel, akiktől lőfegyvereket, lőszereket, vadászkéseket és egyéb támogatást kért. 

Az állítólagos segítők a nyomozóhatóság fedett ügynökei voltak, akiknek Mohamed Hán üzenetben azt írta, hogy „New York tökéletes célpont zsidók elleni támadáshoz”, valamint elárulta, hogy tervének sikeres végrehajtásával 2001. szeptember 11-e óta a legsúlyosabb merényletet követnék el amerikai területen – derül ki az FBI beszámolójából. 

A támadást lőfegyverrel hajtotta volna végre, tervezett időpontja október 7-e, a Hamász palesztin szélsőséges szervezet tavalyi Izrael elleni terrortámadásának évfordulója vagy néhány nappal később a zsidó jom kippur ünnepe lett volna. 

A kanadai rendőrség közleményében hangsúlyozza a Kanada és Egyesült Államok közötti szoros rendvédelmi együttműködést, valamint azt, hogy a férfi a nyomozás idején és letartóztatása pillanatában közvetlen veszélyt nem jelentett a környezetére.

Borítókép: A New York-i rendőrség autója látható az Amerikai Egyesült Államokban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.