Olaf Scholz német kancellárnak le kell nyelni a „keserű” pirulát

Az Alternatíva Németországnak (AfD) a hétvégi voksolás eredményével megnyerte a türingiai választást Németországban. A vasárnap késői előrejelzések szerint Szászországban a konzervatívok mögött a második helyre került.

Forrás: Reuters2024. 09. 02. 6:04
Björn Höcke, az AfD türingiai párt- és frakcióvezetője és csúcsjelöltje sétál a tartományi parlamentben.
Björn Höcke, az AfD türingiai párt- és frakcióvezetője és csúcsjelöltje sétál a tartományi parlamentben. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kancellár „keserűnek” nevezte a két tartományi választás eredményét, amelyeken a jobboldali AfD nagy győzelmet aratott, koalíciója pedig vereséget szenvedett, és felszólította a többségi pártokat, hogy a fősodor szerinti „szélsőjobboldaliak” nélkül alakítsanak kormányt – írja a Reuters.

Az AfD azonban, amelyet mindkét keletnémet állam biztonsági szervei „jobboldali szélsőségesnek” tartottak, valószínűleg nem tud kormányozni, mivel a többi párt eddig nem volt hajlandó együttműködni vele. Ennek ellenére a nacionalista, migrációellenes párt mindkét államban elegendő helyet kaphat ahhoz, hogy megakadályozza a kétharmados többséget igénylő döntéseket, például bírák vagy legmagasabb biztonsági tisztviselők kinevezését – áll a Reuters tudósításában.

„Az AfD szászországi és türingiai eredményei aggasztóak” – mondta Scholz a Reutersnek adott nyilatkozatában. 

Egy év van hátra a németországi országos választásokig, és a vasárnapi eredmények büntetik Scholz töredezett koalícióját, ami tovább súlyosbíthatja a belharcokat – emlékeztet a Reuters.

Borítókép: Björn Höcke, az AfD türingiai párt- és frakcióvezetője és csúcsjelöltje sétál a tartományi parlamentben (Fotó: AFP)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.