Olaszország nem hagy fel Ukrajna támogatásával

Olaszország soha nem hagy fel Ukrajna támogatásával – szögezte le Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Cernobbióban megrendezett Ambrosetti fórumon szombaton mondott beszédében.

2024. 09. 07. 20:26
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök köszönti Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnökét az 50. Gazdasági Fórum alkalmával folytatott megbeszéléseik előtt
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök köszönti Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnökét az 50. Gazdasági Fórum alkalmával folytatott megbeszéléseik előtt Fotó: AFP/Handout/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormányfő a Reuters szerint hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatása az Oroszország által indított háborúban nemcsak erkölcsileg helyes, hanem nemzeti érdeket is szolgál, mivel azoknak a szabályoknak a megóvását célozza, amelyek egy ország nemzeti integritását védik.

Ez egy olyan döntés, amely nem fog megváltozni

 – szögezte le, hozzátéve, hogy Kínának és Indiának is szerepet kell vállalnia a háború lezárására tett nemzetközi erőfeszítésekből. Hangsúlyozta: Ukrajna semmiképpen sem hagyható ki a béketeremtés folyamatából. 

Szerinte az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás lehetővé tette, hogy majdan béketárgyalások kezdődjenek Kijev és Moszkva között.

Meloni leszögezte, hogy amíg Oroszország folytatja offenzíváját, addig nem ül tárgyalóasztalhoz, ezért patthelyzetet kell teremteni.

Meloni azután jelentette ki a France 24 szerint, hogy országa nem fog megingatni Kijev támogatását, miután szombaton egy üzleti fórumon tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök pénteken a fórumon felszólalva azt mondta: Ukrajnának szövetségesei teljes támogatására van szüksége ahhoz, hogy erős pozícióba kerüljön az esetleges jövőbeni béketárgyalásokon Oroszországgal. Zelenszkij korábban visszautasította Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a tűzszünetre vonatkozó felszólítását, aki szintén részt vesz az észak-olaszországi csúcstalálkozón, és esetleg eszmecserét folytat az ukrán elnökkel. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök köszönti Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnökét az 50. Gazdasági Fórum alkalmával folytatott megbeszéléseik előtt (AFP/Handout/Ukárn Elnöki Sajtószolgálat) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.