Pénz nincs ugyan, de Scholz borzasztó mód elkötelezett

Ukrajna legfontosabb támogatói ismét találkoznak a ramsteini amerikai támaszponton. A német kormány elkötelezett ugyan Kijev támogatása mellett, de a költségvetésben még meg kell találnia az ehhez szükséges forrást.

2024. 09. 06. 8:51
Olaf Scholz német kancellár (R) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart az Ukrajna helyreállítási konferenciáján Berlinben, 2024. június 11-én
Olaf Scholz német kancellár (R) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart az Ukrajna helyreállítási konferenciáján Berlinben, 2024. június 11-én Fotó: Odd Andersen Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz a hét elején látogatta meg a Bundeswehr bázisát, ahol a német hadsereg üzembe helyezte az új IRIS-T légvédelmi rendszer első egységét. A rendszer a tervezett európai légvédelem része lesz. Boris Pistorius védelmi miniszter „a cselekvés fordulópontjáról” beszélt. Ez az a német légvédelmi rendszer, amely már jó ideje védi az ukrajnai városokat és az ott élőket az orosz támadásoktól.

Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) és Boris Pistorius (SPD), szövetségi védelmi miniszter az IRIS-T SLM légvédelmi rendszer ünnepélyes üzembe helyezésekor a todendorfi laktanyában
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) és Boris Pistorius (SPD) szövetségi védelmi miniszter az IRIS-T SLM légvédelmi rendszer ünnepélyes üzembe helyezésekor a todendorfi laktanyában (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius)

„Az Ukrajnának nyújtott német támogatás nem csökken” – mondta Scholz. „Elővigyázatosak voltunk, és időben biztosítottuk a szükséges finanszírozást, hogy Ukrajna a jövőben is teljes mértékben számíthasson ránk”.

Ukrajna további támogatását a Zelenszkijjel történő mai négyszemközti frankfurti találkozójukon is megismétli valószínűleg Scholz, azonban az utóbbi időben kétségek merültek fel ezzel az üzenettel kapcsolatban, mivel a jövő évi költségvetési tervezetben négymilliárd eurót különítettek el katonai segélyre. Idén ez több mint hétmilliárd euró volt, írja a Tagesschau.

Scholz korábban azt mondta, hogy a G7-ek megállapodása, hogy ötvenmilliárd dolláros kölcsönt adnak Ukrajnának a befagyasztott orosz pénzeszközök kamataiból, azt mutatja, hogy a nyugati országok továbbra is elkötelezettek Kijev mellett.

A hitelnek az év végére meg kell érkeznie, de még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Például, hogy valójában ki fogja felvenni a kölcsönt: a hitelezők közössége vagy az egyes államok?

A német ellenzék kevésbé optimista

„Szilárdan hiszünk abban, hogy a G7-ek által elfogadott út járható” – mondta Wolfgang Büchner helyettes kormányszóvivő. Johann Wadephul, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott:

Ezek csak lehetőségek és remények, de nem végleges kötelezettségvállalás. Ukrajnának ebben a helyzetben pedig éppen elkötelezettségre lenne szüksége.

Johann David Wadephul (CDU) felszólal a Bundestag 159. ülésszakán
Johann David Wadephul (CDU) felszólal a Bundestag 159. ülésszakán (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Jonathan Penschek)

Olekszij Makejev, Ukrajna berlini nagykövete a német közszolgálati televízióban megerősítette:

Nagy szükségünk van a finanszírozásra, ha valami előre nem látható dolog történik. Például, ha a technológia megsérül. A német IRIS-T rendszerek vagy a Patriot rendszerek és a Leopard harckocsik megsérülnek. Ezeket meg kell javítani és ehhez pénzre van szükség.

Makejev ebben a Bundestag jóindulatára számít, ahol a jövő héten kezdődik a német költségvetés vitája.

Ukrajna mellett áll a CDU/CSU parlamenti frakciója – jelentette ki Johann Wadephul, a jobboldali szövetség frakcióvezető-helyettese.

Andreas Schwarz, a szociáldemokraták (SPD) költségvetési politikusa is jelezte támogatását:

Újra kell gondolnunk ezt a négymilliárdot, hogy valóban elég-e, vagy esetleg többre lenne szükség. (…) Szavunkat adjuk, hogy addig segítünk Ukrajnának, amíg szüksége van a segítségünkre. És ezt a költségvetésben is biztosítani kell.

A német koalíciós kormány költségvetése azonban már most is a határokat feszegeti, írta a lap. Néhány milliárddal többet találni, nagyon nehéz lesz.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (R) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart az Ukrajna helyreállítási konferenciáján Berlinben, 2024. június 11-én (Fotó: AFP/ Odd Andersen)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.