Retteg Brüsszel az osztrák választások miatt

A félelem lett úrrá Brüsszelben a vasárnapi ausztriai választások után. Ezt tükrözi a Politico hírportál cikke. A lap elismeri az FPÖ győzelmét, de reménykedik benne, hogy a jobboldali pártnak nem sikerül kormányt alakítania.

Forrás: Politico2024. 09. 30. 7:07
Herbert Kickl, az FPÖ vezetője pártja választási győzelmét ünnepli
Herbert Kickl, az FPÖ vezetője pártja választási győzelmét ünnepli Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világos az osztrák választópolgárok akarata, egyeseknek mégis nehezére esik elfogadni azt. Brüsszel retteg egy, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezette kormánytól – tükröződik a Politico brüsszeli hírportálnak az osztrák választás eredményéről tudósító cikkéből.

Míg az eddigi kormány vezető ereje, az ÖVP a szavazóinak csaknem harmadát elvesztette, az FPÖ, a Patrióták tagja úgy nyerte meg az ausztriai választást, hogy csaknem megduplázta a támogatottságát – hívja fel a figyelmet a brüsszeli lap, megjegyezve, hogy az Osztrák Szabadságpárt példaképnek tekinti Magyarországot.

Ha Herbert Kickl pártjának sikerül koalíciót létrehoznia, akkor az Európai Uniónak egy olyan euroszkeptikus populista blokkal kellene szembenéznie, amely Ausztriát, Magyarországot és Szlovákiát, valamint a jövő évi választások után esetleg a Cseh Köztársaságot is magában foglalná. Az FPÖ egyik fő hibájaként azt hozzák fel, hogy idegenellenes, mert kívül akarja tartani a migránsokat.

A cikk szerzője abban reménykedik, hogy az FPÖ-nek nehéz, szinte lehetetlen lesz kormányt alakítania (néhány hónappal ezelőtt egyébként ezt jósolták Hollandiában Geert Wilders pártjának is). Mint írja, a kancellár és a miniszterek kinevezéséről az utolsó szót a köztársasági elnök mondja ki, Alexander Van der Bellen pedig aligha lesz hajlandó kancellárrá kinevezni az FPÖ vezetőjét, Herbert Kicklt.

A Politico is elismeri azonban, hogy a köztársasági elnök nehezen hagyhatja figyelmen kívül az FPÖ erős teljesítményét. Lehetségesnek látják, hogy mégis létrejöhet a koalíció a jobbközéppel, amennyiben nem Kickl lesz a kancellárjelölt.

Valószínűbbnek tartanak azonban egy hárompárti koalíciót, amely kizárná az FPÖ-t, ettől azonban Kickl egy televíziós vitában óva intette politikustársait.

Óvnék attól, hogy figyelmen kívül hagyjuk az emberek millióinak akaratát

– figyelmeztetett az FPÖ vezetője.

Ráadásul az FPÖ ellenzéki szerepre kényszerítése a következő választásokon még nagyobb arányú győzelemhez vezethetne.

AZ FPÖ győzelme Ausztriában a konzervatív pártok elmúlt két évben Európa-szerte aratott sikereinek sorában helyezkedik el – írja a Politico, példaként hozva Geert Wilders győzelmét Hollandiában, Giorgia Meloni kormányzását Olaszországban vagy az AfD sikereit a németországi tartományi választásokon.

 

Borítókép: Herbert Kickl, az FPÖ vezetője pártja választási győzelmét ünnepli (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.