Tragikus helyzet a rendőrségnél: súlyos létszámhiánnyal küzdenek

A lengyel rendőrségnél kialakult súlyos létszámhiány és a vele járó frusztráció és kimerültség már régóta ismert problémák, amelyeket a rendőrök szakszervezete, a Krajowa Sekcja Policji NSZZ „Solidarność” többször is jelzett.

Forrás: wPolityce2024. 09. 21. 8:53
Lengyel rendőrök vonulnak el egy tribün előtt, a lengyel rendőrség 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A tribünön  Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter és Szymon Holownia, a lengyel parlament elnöke a varsói Vár téren.
Lengyel rendőrök vonulnak el egy tribün előtt, a lengyel rendőrség 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A tribünön Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter és Szymon Holownia, a lengyel parlament elnöke a varsói Vár téren. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyzet a wPolityce hírportál beszámolója szerint tovább súlyosbodott, ugyanis a Nowy Sącz-i városi rendőrség szabálysértési részlegének szinte minden dolgozója betegszabadságon van.

Lengyel rendőrautó. Tragikus helyzet a lengyel rendőrségnél: súlyos létszámhiánnyal küzdenek
Lengyel rendőrautó. Tragikus helyzet a lengyel rendőrségnél: súlyos létszámhiánnyal küzdenek (Fotó: AFP/NurPhoto)

Az NSZZ „Solidarność” Małopolska, megyei rendőr szervezet közleményt adott ki, amelyben támogatásáról biztosítja a betegszabadságra vonult rendőröket. Az állapot kialakulásáért a megnövekedett ügyszámot, a külső szolgálatok túlterhelését, az erőforrások hiányát és a fizikai kimerültséget okolják.

Noha a probléma jelentősége már az év elején ismert volt a rendőrség vezetése előtt, a bevezetett intézkedések eddig nem voltak hatékonyak.

A Krajowa Sekcja Policji NSZZ „Solidarność” már többször felhívta a figyelmet a rendőrök túlterheltségére és a szakma iránti érdeklődés csökkenésére, azonban eddig a probléma megoldása csak a beszélgetések szintjén maradt. Kiemelik, hogy országos szinten mintegy harmincezer rendőr hiányzik naponta, ami jelentős veszélyt jelent az ország biztonságára nézve.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a fizikai egészség megóvása elengedhetetlen, és kéri a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent, hogy a rendőrök egészségesen és hatékonyan tudják végezni munkájukat a közbiztonság érdekében.

Borítókép: Lengyel rendőrök vonulnak el egy tribün előtt, a lengyel rendőrség 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A tribünön Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter és Szymon Holownia, a lengyel parlament elnöke a varsói Vár téren (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.