Vége a német álomnak

Az elmúlt években a német kormánykoalíció nem vett tudomást az Európai Unió legnagyobb gazdaságának lassú leépüléséről, mostanra pedig a belső és külső körülmények miatt meg van kötve Olaf Scholz német kancellár keze. A kormányváltás gyakorlatilag elkerülhetetlen, a kérdés inkább az, kihúzza-e a „jelzőlámpa-koalíció” a következő választásig?

Forrás: Politico2024. 09. 19. 10:47
Olaf Scholz német kancellár
Olaf Scholz német kancellár (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a németek az elmúlt években a migrációval és az ukrajnai háborúval voltak elfoglalva, gazdaságuk csendben összeomlott – állapítja meg a Politico brüsszeli hírportál. Az EU legnagyobb gazdaságában megjelent „a gazdasági apokalipszis négy lovasa”: a nagyipar elvándorlása, a gyorsan romló demográfiai helyzet, a romló infrastruktúra és az innováció hiánya.

Bár a válság jelei már évek óta nyilvánvalóak voltak, amíg a munkanélküliségi ráta viszonylag alacsony maradt, az Olaf Scholz német kancellár vezette „jelzőlámpa-koalíció” szemet hunyt a probléma felett. Mostanra azonban már változóban van ez a kegyelmi állapot, ezt jelzi többek között az a tény, hogy a Volkswagen autóipari óriás vezérkara szerint elkerülhetetlenek lesznek a gyárbezárások és a leépítések.

Az olyan hagyományos német iparágak, mint az autóipar vagy a gépipar szenvednek a magas energiaárak és az egyre szigorúbb környezetvédelmi normák miatt, a digitális területen pedig lemaradt Németország, amely mára a G7-ek leggyengébb gazdaságává vált.

Scholz ráadásul nem igazán próbálkozhat komoly gazdaságélénkítő lépésekkel, kezét ugyanis megköti az alkotmányba foglalt adósságfék.

A választók pedig büntetnek: egy közelmúltbeli közszolgálati televíziós felmérésben a németek az ország „legfontosabb problémáit” rangsorolva a gazdaságot a migráció után a második helyre sorolták.

Ez pedig számokra lefordítva is látszik: míg Angela Merkel kancellársága alatt a legalacsonyabb elégedettségi mutató 40 százalékos volt, Scholz munkáját most, egy évvel a választások előtt mindössze a németek 18 százaléka tartja elfogadhatónak.

Hasonló tendencia tükröződött az SPD és koalíciós partnereinek csapnivaló választási eredményeiben is. Mind a júniusi európai parlamenti választásokon, mind az elmúlt hetekben tartott tartományi választásokon súlyos vereséget szenvedtek a kormánypártok.

E hét végén pedig Scholz szülőföldjén, Brandenburgban járulnak az urnákhoz a polgárok, és egy újabb nagyarányú vereség akár végképp meg is pecsételheti a koalíció sorsát.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: Dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.