Románia egyelőre nem enged a kijevi nyomásnak

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter arra kérte szerdán Bukarestben a román partnereket, hogy elemezzék a Románia légterének közelébe kerülő orosz drónok lelövésének lehetőségét.

Ukraine’s Foreign Minister Andrii Sybiha (L) attends a meeting with Ukraine's President, US Secretary of State and Britain's Foreign Secretary at the Mariinsky Palace in Kyiv, on September 11, 2024, amid the Russian invasion on Ukraine. US and British top diplomats began a visit on September 11 to Ukraine, where they will discuss further easing rules on firing Western weapons into Russia, whose alleged acquisition of Iranian missiles has raised new fears. (Photo by Mark Schiefelbein / POOL / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető emlékeztetett rá: az oroszországi drónok, rakéták számos esetben megsértették NATO-országok légterét. Azt is elmondta, hogy az ukrajnai atomerőművek közelében orosz rakéták és drónok haladnak el és esnek le, ami „rendkívül veszélyes”. 

Ezért arra kérem romániai partnereinket, vegyék fontolóra a romániai légtér közelében levő orosz drónok vagy rakéták lelövésének lehetőségét

– idézte az Agerpres román hírügynökség az ukrán külügyminisztert.

Marcel Ciolacu miniszterelnök nem reagált a kijevi felvetésre, csupán azt közölte, hogy Románia továbbra is támogatja Ukrajnát a béke és szabadság felé vezető úton. Angel Tilvar román védelmi miniszter a Bukaresti Kilencek (B9) tanácskozásán azt mondta „a B9-államok mély aggodalommal figyelik az orosz drónok és rakéták sorozatos behatolását a NATO légterébe Lengyelországban, Romániában és Lettországban, valamint a feszültségek fokozódását a NATO határai mentén”. 

Kijelentette: erőteljes és összehangolt szövetségi szintű válaszlépésre, valamint a NATO integrált lég- és rakétavédelmi rendszerének mielőbbi működtetésére van szükség. 

Az ügyben megszólalt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is. „A NATO nagyon egyértelmű döntése nélkül Románia nem lőheti le a légtere közelében repülő orosz drónokat” – reagált az ukrán külügyminiszter szerdai felvetésére a novemberi román elnökválasztáson államfőjelötként induló politikus. Mint a TVR Info közszolgálati hírtelevíziónak adott interjújában kijelentette: támogatja azt, hogy a parlament törvénymódosításokkal tegye lehetővé a Románia légterébe behatoló orosz drónok lelövését. 

De az ukránoknak az a vágya, hogy Romániából lőjünk ukrajnai célpontokra, nem teljesülhet a NATO világos […] döntése nélkül. Nem hiszem, hogy a döntés hamarosan megszületik, mert mindenféle következményei lennének

– mondta az RMDSZ vezetője. 

Románia egyelőre óvatos, de nem lehet kizárni, hogy eleget tesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérésének, s már az ukrajnai légtérben lő le drónokat, rakétákat – véli a Maszol portálnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő. A Mathias Corvinus Collegium  Geopolitikai Műhelyének gyergyószentmiklósi származású kutatója, Kozma Klementina elmondta: „a román fél a NATO védelmi szövetségi jellegére hivatkozik, tehát arra, hogy abban az esetben bonyolódnának ilyen jellegű műveletekbe, amennyiben szövetséges állam területét éri támadás”.

Borítókép: Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.