Harmincötmilliárd eurót kaphat Ukrajna

Roberta Metsola bejelentette, hogy a következő plenáris ülésszakon kerülhet elfogadásra az Ukrajnának szánt segély, Volodimir Zelenszkij pedig a béketervének részleteit mutatta be a brüsszeli csúcstalálkozón. Ukrajna NATO-tagsága is szóba került a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.

2024. 10. 17. 14:00
Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos csúcstalálkozó alkalmával Volodimir Zelenszkij a béketervéről osztott meg részleteket a brüsszeli vezetőknek. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a csúcstalálkozó kezdete előtt Charles Michel jelentette be, hogy a találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számot ad Oroszország Ukrajna elleni háborújának fejleményeiről, és bemutatja győzelmi tervét. „A tagállami vezetőknek konszenzusra kell jutniuk az ENSZ Alapokmányára és a nemzetközi jog elveire alapozó békekezdeményezés ügyében – hangsúlyozta Michel.

Roberta Metsola, az EP elnöke a kétnapos csúcstalálkozó első napján támogatásáról biztosította Ukrajnát, kijelentette, hogy az előkészületek befejeződtek ahhoz, hogy a jövő heti plenáris ülésszakon jóváhagyásra kerüljön az Ukrajnának nyújtandó 35 milliárd eurós segély. 

Támogatjuk Zelenszkij elnök úr béketervét, valamint győzelmi tervét, amely a továbblépés útját jelenti

– hangsúlyozta Roberta Metsola.

Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztató során kitért arra, hogyan fogadták a brüsszeli vezetők a győzelmi tervét. A terv öt pontot foglal magában, köztük az Ukrajna biztonságának megerősítésére irányuló nemzetközi garanciákat, valamint azt, hogy Ukrajnának engedélyezzék a fegyveres akciókat orosz területen. Zelenszkij szerint a terv végrehajtása véget vethetne az orosz–ukrán konfliktusnak, és megakadályozná Oroszország további katonai agresszióját. Elmondása szerint a vezetők többsége teljes mértékben támogatja az elképzeléseit, amelyek középpontjában a nagy hatótávolságú fegyverek vannak. 

Újságírói kérdésre kifejtette, hogy Orbán Viktorral is találkozott a csúcstalálkozó alkalmával, de csak üdvözölték egymást, nem beszéltek a béketervről. 

Ukrajna NATO-tagsága is felmerült a sajtótájékoztatón, Volodimir Zelenszkij felfedte, hogy beszélt az amerikai elnökkel, Joe Bidennel és a két elnökjelölttel, mivel Ukrajnának meghívásra van szüksége, hogy a szervezet tagja legyen. A Donald Trumppal folytatott beszélgetésének részleteire viszont nem akart kitérni a sajtótájékoztatón. 

A meghívás egy megelőző lépés lenne, amelynek a célja, hogy megmutassuk: Putyin nem tud új világrendet teremteni!

– mondta  Volodimir Zelenszkij, majd hozzátette: „Egy nap a NATO tagjai leszünk.”

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.