Zelenszkij bemutatta az ötpontos „győzelmi tervét” Brüsszelben is

Az Európai Tanács mai ülésén mutatta be Volodimir Zelenszkij a győzelmi tervét. Az ukrán elnök szerint e terv híd lehet egy sikeres második békecsúcshoz.

2024. 10. 17. 13:17
Volodimir Zelenszkij (L) ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 2024. október 17-én Brüsszelbe érkezik, hogy részt vegyen az EU-csúcson
Volodimir Zelenszkij (L) ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 2024. október 17-én Brüsszelbe érkezik, hogy részt vegyen az EU-csúcson Fotó: Benoit Doppagne Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök többször beszélt Ukrajna úgynevezett győzelmi tervéről, amelyben hangsúlyozta, hogy a NATO-hoz való azonnali csatlakozás Ukrajna védelmének kulcsfontosságú eleme. A terv öt pontot foglal magában, köztük az Ukrajna biztonságának megerősítésére irányuló nemzetközi garanciákat, valamint azt, hogy Ukrajnának engedélyezzék a fegyveres akciókat orosz területen. Zelenszkij szerint a terv végrehajtása véget vethetne az orosz–ukrán konfliktusnak, és megakadályozná Oroszország további katonai agresszióját.

Készek vagyunk letenni a győzelmi tervet az önök asztalára, és számítunk az önök támogatására. Ukrajna készen áll a valódi diplomáciára. Ehhez azonban erősnek kell lennünk. Az igazságos béke helyett erőszakkal kikényszerített tűzszünet még soha nem hozott biztonságot. Senki sem szereti, ha visszatér a háború

– tette közzé közösségi oldalán el a tanács mai ülésén mondott beszédét az ukrán elnök.

Egységünk, az Oroszországra gyakorolt nyomás és Ukrajna megerősítése a kulcsa annak, hogy ezt a háborút úgy fejezzük be, hogy Oroszország ne kezdhesse újra. A győzelmi terv híd a sikeres második békecsúcshoz. Önök segíthetnek abban, hogy ez megtörténjen.

– fordult az uniós döntéshozókhoz.

Volodimir Zelenszkij arról is beszélt, hogy a béke „nemcsak Ukrajnát, hanem a balti államokat, Skandináviát, Lengyelországot és a Balkánt is megvédi, mindazokat a régiókat, amelyeket Oroszország célba vett.”

Együtt közelebb tudjuk és kell hoznunk a békét.

– zárta szavait.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 2024. október 17-én Brüsszelbe érkezik, hogy részt vegyen az EU-csúcson (Fotó: AFP/Benoit Doppagne)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.