A magyar elnökség meg kívánja találni az összhangot a versenyképesség és a klímavédelmi célok között

Az Európai Unió (EU) Tanácsa soros magyar elnökségének prioritása megtalálni az összhangot a versenyképesség, valamint a klímavédelmi és környezetvédelmi célok között – jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Luxembourgban hétfőn este.

Forrás: MTI2024. 10. 15. 7:56
Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának ülése előtt Luxembourgban
Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának ülése előtt Luxembourgban Fotó: Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raisz Anikó a Környezetvédelmi Tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: tenni szükséges azért, hogy a környezetvédelmi, egészségügyi és a versenyképességi szempontokat együtt lehessen alkalmazni annak érdekében, hogy az Európai Unió sikeresen tudja végrehajtani a vonatkozó politikákat.

Tájékoztatása szerint a tanácsülésen a legfontosabb az Egyesült Nemzetek Szervezetének éghajlatváltozási, Azerbajdzsánban tervezett novemberi konferenciájára (COP29) szóló tanácsi álláspont kialakítása volt. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta: az EU támogatni fogja az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó hatékony és megvalósítható célt, és nagyratörő, az éghajlatváltozással összefüggő terveket fog szorgalmazni.

Az elfogadott szöveg szerint az EU továbbra is vezető szerepet kíván vállalni a globális felmelegedés korlátozására irányuló nemzetközi erőfeszítésekben, és szolidaritásra szólít fel a klímaváltozásnak leginkább kitett országokkal és közösségekkel.

Az államtitkár közölte, a tagállamok megbeszélést folytattak a november végén Dél-Koreában tartandó kormányközi tárgyalóbizottság 5. ülésén (INC-5) képviselni tervezett uniós álláspontról is egy jogilag kötelező nemzetközi egyezmény elfogadása érdekében a műanyagszennyezésről.

„Az egyezmény fontosságát nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a műanyagszennyezést megelőzzük” – fogalmazott.

Az ENSZ október 21. és november 1. között Kolumbiában megtartani tervezett Biológiai Sokféleség Egyezmény Feleinek 16. konferenciájával kapcsolatban (COP16) az államtitkár elmondta: a tanács szintén elfogadta mandátumát. Emlékeztetett, a biodiverzitással foglalkozó tavalyi konferencián az államok azt a globális cél tűzték ki, hogy a bolygó területének egyharmada természetes környezet legyen. Magyarország ezt a vállalást teljesítette, területének egyharmada természetközeli állapotban van – emelte ki Raisz Anikó, majd hozzátette: most a megvalósítás időszaka következik, megfelelő tervezés és felülvizsgálat kíséretében.

„Mindez nemcsak versenyképességi, gazdasági, környezetvédelmi, egészségügyi és számos egyéb szempontból fontos, hanem azért is, hogy egészséges környezetben élhessünk” – fogalmazott az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.

Borítókép: Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának ülése előtt Luxembourgban (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.