A Milton hurrikán Zelenszkij győzelmi tervét is elfújja?

Joe Biden amerikai elnök váratlan távolmaradása miatt bizonytalanná vált az a kulcsfontosságú csúcstalálkozó, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismertette volna győzelmi tervét a háború befejezésére. Az eredetileg Németországban, a ramsteini légibázison tartandó találkozót a közelgő Milton hurrikán miatt halasztották el.

2024. 10. 09. 6:47
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy közös sajtótájékoztatón beszélt a NATO-főtitkárral 2024. október 3-án Kijevben (Fotó: AFP)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy közös sajtótájékoztatón beszélt a NATO-főtitkárral 2024. október 3-án Kijevben (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden lemondta a négynapos németországi útját, amely eredetileg a Volodimir Zelenszkij Ukrajna győzelmi tervéről szóló csúcstalálkozóval zárult volna. A Fehér Ház kedden este közölte, hogy az elnök otthon marad, hogy „felügyelje az előkészületeket és a reagálást” a Milton hurrikánra, amely várhatóan szerdán éri el Floridát. Mint arról a lapunk már korábban beszámolt, hatalmas erejű vihar közelít az Egyesült Államok felé.

Joe Biden amerikai elnök 2024. október 8-án (Fotó: AFP)
Joe Biden amerikai elnök 2024. október 8-án (Fotó: AFP)

A The Guardian szerint egyelőre nem világos, hogyan befolyásolja Biden távolmaradása a tervezett csúcstalálkozót, amely az első olyan alkalom lett volna, amikor a világ vezetői közül többen a ramsteini amerikai légibázison gyűlnek össze, hogy a Kijevnek szánt katonai segítséget megvitassák.

Olaf Scholz német kancellár ígéretet tett arra, hogy Biden útját átütemezik, és azt mondta, megérti az elnök indokait a lemondásra. 

Ez egy nagyon fontos találkozó lett volna, és minden oldalról felkészültünk rá

 – mondta.

Korábban kedden Németország közölte, hogy az Egyesült Királyság részéről Keir Starmer és Franciaország részéről Emmanuel Macron is részt vesz az eseményen Biden és Scholz mellett. Összesen húsz vezető részvételére számítottak.

A tervek szerint Zelenszkij ismertette volna a háború befejezésére vonatkozó győzelmi tervének legújabb változatát, amely várhatóan erőteljesen koncentrál arra a követelésre, hogy Ukrajna mélyen Oroszország területére lőhessen a nyugati gyártmányú, nagy hatótávolságú rakétákkal.

Egy német tisztviselő kedden közölte, hogy a ramsteini csúcstalálkozó célja Ukrajna hosszú távú támogatásának demonstrálása, bár továbbra is aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ez mennyire maradna fenn, ha Donald Trump nyerné a jövő havi amerikai elnökválasztást.

Az üzenet Ukrajnának az lesz, hogy támogatásunk erős és tartós, Moszkvának pedig az, hogy nincs értelme spekulálni arra, hogy meginoghatnánk a támogatásunkban, és hogy az idő az orosz agresszió javára dolgozna

 – mondta a német tisztviselő Biden visszalépésének bejelentése előtt.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy közös sajtótájékoztatón beszélt a NATO-főtitkárral 2024. október 3-án Kijevben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.