Államformát válthat a kontinensnyi ország

Ausztráliába érkezik III. Károly brit uralkodó, hogy megkezdje hatnapos látogatását az országban. Bár szíves fogadtatásra számíthat, a királyi vizit felerősítette azokat a hangokat, amelyek szerint Ausztráliának ausztrál államfőre és köztársasági államformára lenne szüksége.

2024. 10. 18. 14:46
III. Károly brit uralkodó
III. Károly brit uralkodó Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatnapos látogatásra érkezik Ausztráliába III. Károly brit király. A 75 éves uralkodó annak ellenére vállalta a hosszú utat, hogy az év elején rákbetegséggel diagnosztizálták, és jelenleg is kezelés alatt áll, az orvosai tanácsára azonban a programját le kellett rövidíteni, Új-Zélandra pedig a tervekkel ellentétben egyáltalán nem látogat el.

Míg a hatalmas, ám viszonylag gyéren lakott ország polgárainak egy része izgatottan várja az államfő érkezését, akadnak olyanok is, akik inkább fanyalognak – mutat rá az NPR amerikai rádióhálózat. 

Látogatóként szívesen látnák III. Károlyt, azonban szeretnék, ha Ausztrália államfője ausztrál lenne – érvel az Ausztrál Köztársasági Mozgalom (ARM). A monarchisták ezzel szemben azt remélik, hogy a királyi vizit közelebb hozza az uralkodót a népéhez, és erősíti az ausztrálok kötődését az intézményhez.

A feszültség mértékét mutatja, hogy mind a hat szövetségi állam miniszterelnöke visszautasította, hogy jelen legyen III. Károly fogadásán. Bár mindannyian egyéb fontos teendőikre hivatkoztak, ez aligha udvarias az idős uralkodóval szemben.

Az államforma kérdéséről már rendeztek népszavazást Ausztráliában 1999-ben, akkor a monarchia mellett döntöttek a szavazók, de a rossz nyelvek szerint csak azért, mert nem tudtak megegyezni az elnökválasztás mikéntjéről.

Maga III. Károly egy levélben úgy fogalmazott, nem áll az ország köztársasággá válásának útjába – írja a The Guardian brit napilap. Az, hogy Ausztrália köztársasággá válik-e, az ausztrál közvélemény döntése – állt a dokumentumban. 

Borítókép: III. Károly brit uralkodó (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.