Az izraeli háború és az orosz–ukrán konfliktus a magyar biztonságot is fenyegeti

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a péntek reggeli Kossuth rádiós interjúban részletesen beszélt a közel-keleti és az orosz–ukrán háborúkról. Kiemelte a nemzetközi konfliktusok gazdasági és biztonsági hatásait Magyarországra, valamint a Béke barátai csoport kezdeményezésének fontosságát.

2024. 10. 05. 13:10
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban Fotó: Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az nyilvánvaló, hogy a Közel-Keleten háború van, annak azonnal mindannyian megisszuk a levét” – mondta Orbán Viktor. „A háború kiterjedésének veszélye kézzelfoghatóvá vált a Közel-Keleten, Irán mint állam lőtte Izraelt, Izrael meg vissza. Most már egy harmadik állam, Libanon területén zajlik a katonai konfliktus. Abban a pillanatban a világgazdaság óvatossá válik, és abban a pillanatban a magyar valuta értéke csökkenni kezd.”

A miniszterelnök hozzátette: „Látjuk, hogy a forint-dollár árfolyam hogyan alakult az elmúlt időszakban. Tehát ezért nekünk gazdasági szempontból nem mindegy, hogy mi zajlik a világban, ráadásul ez a térség már nincsen messze, még nem a szomszédunk, de már majdnem.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a háború biztonsági szempontból is kihatással van Magyarországra. „Gondoljunk arra, hogy mennyi menekült érkezett migránsként Szíriából, ami mégsem a szomszédban van, de csak ideértek ezek a migránsok” – mondta. „És van egy harmadik dolog, ez érzékeny, ugye az lehet, hogy Magyarországon azért nagy számban élnek zsidó származású polgárok, akik ebben a háborúban közvetlen vagy áttételesen érzelmileg mindenképpen érintve vannak.”

A miniszterelnök szerint a háború a magyar állampolgárok egy bizonyos százalékát a lehető legközvetlenebbül érinti. 

A fenyegetettség érzete őket nem a budapesti utcák állapotából vezetik le, hanem ahhoz, ahol abból, hogy mi van éppen Izraelben, meg hogy vannak Nyugat-Európában az antiszemita akciók vagy a zsidó közösségek biztonságban vannak-e Nyugat-Európában vagy nem, vagy ki lehet-e menni beazonosítható zsidó viseletben az utcára, vagy nyakon vágják az embert, mint ahogy ma ez már Nyugat-Európában látható, lehet-e normálisan élni vagy nem. Tehát ez a háború a magyar állampolgárok egy bizonyos százalékát a lehető legközvetlenebbül érinti, ezért nekünk az ő védelmük érdekében mindent meg kell tennünk

 – mondta Orbán Viktor.

Az orosz–ukrán háború kapcsán Orbán kiemelte, hogy az Európai Unió elnöksége alatt Magyarország a béke érdekében kíván cselekedni, és elmondta, hogy a Béke barátai nevű csoport a nemzetközi konfliktusok békés rendezésére összpontosít. „Ezért kellett elmenni Kínába és ezért kell találkozót szervezni a következő amerikai elnökkel” – mondta Orbán.

A mi kezdeményezésünkre a kínaiak vezetésével a brazilok irányításához brazil kínai tandemben megalakult a Béke barátai nemzetközi csoport, aminek tízegynéhány tagja van már Európából.

A Béke barátai nemzetközi csoportban Magyarország, Franciaország és Svájc is részt vesz. Orbán Viktor úgy véli, hogy a csoport nemzetközi nyomásgyakorló ereje szükséges lehet a békés megoldások eléréséhez.

Most a nagyok állnak ennek az élén, tehát folyik annak az az építkezés, amitől azt remélhetjük, hogy egy kedvező amerikai elnökválasztási eredmény esetén ez átcsaphat gyorsan egy háború ellenes nemzetközi háborúpárti nemzetközi hangulatból egy békepárti nemzetközi hangulatba még a nyugati világban is. Ezen dolgozunk most

– tette hozzá a miniszterelnök.

Borítókép: Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.