Az RMDSZ adhatja Románia miniszterelnökét?

Ha Marcel Ciolacu nyeri meg az november végi elnökválasztást, a szociáldemokraták a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel alkothat kétpárti koalíciót.

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése Kolozsváron
Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése Kolozsváron Fotó: Kiss Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő politikai forgatókönyvet vázolt fel egy hétfő esti interjúban a román kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke. Sorin Grindeanu – aki a kormányban a közlekedésért és szállításért felelős tárcát vezeti – azt mondta:

amennyiben a jelenlegi kormányfő, Marcel Ciolacu nyeri meg az november végi elnökválasztást, a PSD a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alkothat kétpárti koalíciót.

A politikus szerint ebben a felállásban annak ellenére is sikerülhet parlamenti többséget alkotni, hogy a két formáció összesített mandátumszáma ötven százalék alatt maradna. 

Grindeanu kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy ebben a politikai felállásban az RMDSZ adja a következő miniszterelnököt. Az erdélyi magyar párt és Fidesz viszonyára vonatkozó kérdésre válaszolva a PSD alelnöke arra emlékeztetett: 

Magyarország mégiscsak az Európai Unió tagja.

Sorin Grindeanu azt is elmondta, hogy három alkalommal találkozott Magyarország külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel, és minden alkalommal építő jellegű beszélgetéseik voltak. 

A tévéinterjú során arra az RMDSZ-es elképzelésre is rákérdeztek, amely egy közigazgatási átszervezés esetén egységes régióként képzelné el Hargita, Kovászna és Maros megyét. A PSD politikusa erre csak annyit válaszolt, hogy dolgozott a helyi közigazgatásban, ismeri a rendszert, az átszervezéshez pedig nincs szükség alkotmánymódosításra, mivel az nem írja elő, hány megyéje lehet Romániának. 

Adrian Cozma, az ugyancsak kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője hazaárulással vádolta meg a PSD-t Grindeanu kijelentései miatt. Szerinte a szociáldemokraták magyar miniszterelnököt akarnak és engedélyeznék az autonómiát. Cozma azt is felrótta a szociáldemokratáknak, hogy elnökük, Marcel Ciolacu több akalommal is tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Kelemen Hunor, a RMDSZ elnöke és államfőjelöltje nemrég egy interjúban közölte: a PSD, de a PNL vezetőjével sem tárgyalt a magyar szövetség lehetséges kormányzati szerepvállalásáról.

Hiba lenne a választások előtt beszélni erről. Még elvi síkon sem lehet ilyesmiről tárgyalni, mert ez azt jelentené, a lovak elé fogjuk a kocsit

– érvelt a politikus. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan államfőjelölt, akit semmi szín alatt nem támogatna az RMDSZ, Kelemen a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökét, George Simiont és Diana Sosoacát, az SOS Románia vezetőjét említette.

De nem hiszem, hogy ők bejutnak a második fordulóba

– idézte a Maszol hírportál az RMDSZ vezetőjét. Friss felmérések szerint ha most vasárnap tartanák az elnökválasztást, a PSD jelöltje, Marcel Ciolacu végezne az első helyen a szavazatok harminc százalékának megszerzésével. A második helyen a PNL jelöltje, Nicolae Ciuca, a harmadikon pedig a függetlenként idnuló Mircea Geoana végezne 17, illetve 15 százalékkal. A parlamenti választásokon a PSD-re a megkérdezettek 33 százaléka, a PNL-re 22 százalék, az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetségre 15 százalék, az AUR-ra 12 százalék, az SOS Romániára hét százalék, az RMDSZ-re öt százalék  szavazna.

Borítókép: Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése Kolozsváron (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.