Az új francia kormány újabb bevándorlási törvényt készít elő

Az új francia kormány vasárnap bejelentette, hogy 2025 elején új bevándorlási törvényt kíván a parlament elé terjeszteni, alig egy évvel az előző szöveg által kiváltott heves viták után.

Forrás: MTI2024. 10. 13. 21:46
FRANCE - CLOSE-UP OF MICHEL BARNIER S FACE - PORTRAIT
France, Vouille near Poitiers, 2024-10-10. Close-up of Michel Barnier s face during his press conference. As part of Mental Health Week, French Prime Minister Michel Barnier, French Health Minister Genevieve Darrieussecq and French Minister for Government Coordination Marie-Claire Carrere-Gee met with caregivers. Photograph by Jean-Francois Fort / Hans Lucas.
France, Vouille pres de Poitiers, 2024-10-10. Gros plan sur le visage de Michel Barnier pendant sa conference de presse. Dans le cadre de la semaine de la sante mentale Monsieur Michel Barnier, premier ministre, Madame Genevieve Darrieussecq, ministre de la sante et Madame Marie-Claire Carrere-Gee, ministre deleguee a la coordination gouvernementale, sont venus a la rencontre des soignants. Photographie de Jean-Francois Fort / Hans Lucas. (Photo by Jean-François FORT / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Michel Barnier Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maud Bregeon kormányszóvivő a BFM hírtévének elmondta, hogy új törvényre lesz szükség, elsősorban azért, hogy a veszélyesnek ítélt (kitoloncolásra váró) illegális bevándorlók őrizetét az adminisztratív fogdákban meg lehessen hosszabbítani.

Bruno Retailleau belügyminiszter a múlt héten már jelezte, hogy az új francia kormány 210 napra szeretné meghosszabbítani az illegális migránsok adminisztratív őrizetének maximális időtartamát.

Az 1993-ban eredetileg tíz napban meghatározott, közigazgatási fogdában történő fogva tartás időtartamát 2018-ban kivételesen kilencven napra, terroristaügyekben pedig 210 napra, azaz mintegy hét hónapra emelték.

Nem zárkózunk el attól, hogy más rendelkezéseken is gondolkodjunk

– tette hozzá a szóvivő, aki szerint nem lehetnek tabuk, amikor a franciák védelméről van szó. A végrehajtó hatalom tervei szerint a tervezet 2025 elején kerülhet a parlament elé.

Ez az új bevándorlási törvény újabb heves vitákat válthat ki a parlamentben, ahol Michel Barnier miniszterelnök jobboldali-centrista koalíciójának csak relatív többsége van.

A baloldal máris a felháborodásának adott hangot a javaslat miatt, Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője a szélsőjobboldalnak tett ígéretnek nevezte az új törvényt, amelyet egyébként Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezéralakja valóban kért az új kormánytól.

A július 7-i előre hozott parlamenti választások eredményeként háromosztatúvá vált a nemzetgyűlés 11 frakcióval. Barnier kormányát az elnöki tábor, a centristák és a jobbközép Köztársaságiak támogatják, a másik két tábor, a választásokon élen végző, de a kormányból kimaradó baloldal és az ellenzékben maradt szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés együtt bármikor megbuktathatja.

Franciaországban 1980 óta harminckét törvényt fogadtak el a bevándorlásról és a külföldiek integrálásáról. A legutóbbi heves vitákat követően január 26-án lépett életbe, és szigorításokat rendelt el, de a 2023. december 20-án megszavazott törvény 86 cikkelye közül formai okokból 35-öt teljesen vagy részben kivett a szabályozásból az alkotmánytanács. Ezek elsősorban azok a szigorítások, amelyek az előző kormánytöbbség és a jobboldal közötti megállapodás eredményeként kerültek a szövegbe.

A kilenc alkotmánybíró kivette az új szabályozásból egyebek mellett a kanadai mintára bevezetendő kvótákat, amelyek a következő három évre felső határt szabtak volna a Franciaországba beengedett gazdasági bevándorlóknak, alkotmányellenesnek minősítette a szociális támogatásokhoz való hozzáférés szigorítását, amely különbséget tett európai uniós és nem uniós állampolgárok között, és nem támogatta a családegyesítés feltételeinek szigorítását, ahogy azt sem, hogy a külföldi diákoknak ezentúl kauciót kelljen letétbe helyezniük a hazautazásuk költségeinek fedezésére.

Benne maradt viszont a törvényben az akkori kormány eredeti javaslata, amely két pilléren nyugszik: szigorúbban lép fel a bűnelkövető külföldiekkel szemben és megkönnyíti a kitoloncolásukat, valamint a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban feketén dolgozó külföldiek helyzetét legalizálja, miután a prefektusok egyéni elbírálás alapján és a munkáltató előzetes beleegyezése nélkül is munkavállalási és tartózkodási engedélyt adhatnak az ilyen helyzetben lévő több százezer embernek.

A migráció kérdésében keményvonalasként ismert belügyminiszter Michel Barnier-hoz hasonlóan a jobbközép Köztársaságiaktól érkezett az új kormányba, s tárcavezetőként tett első nyilatkozata – amelyben kijelentette, hogy a bevándorlás nem lehetőség, és sajnálja, hogy nem tud népszavazást szervezni a témában Franciaországban – a kormány soraiban is heves vitát váltott ki. Marine Le Pen a miniszterelnök programbeszédét követően azt kérte a kormánytól, hogy a jövő év elején terjesszen be egy új bevándorlási törvényt azon intézkedések visszavezetésére, amelyeket a tavaly decemberben elfogadott törvényből az alkotmánybíróság szerepét betöltő francia alkotmánytanács törölt.

 

Borítókép: Michel Barnier (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.