Az ukrán hatóságok őrizetbe vették a Kreml egyik háborúpárti ideológusát

Akár élete végéig is rács mögé kerülhet a férfi.

Forrás: MTI2024. 10. 08. 20:51
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külföldi hatóságokkal és az ukrán határőrséggel együttműködve őrizetbe vette Dmitrij Csisztyilint, a Kreml Ukrajna elleni agressziójának egyik ideológusát - hozta nyilvánosságra kedden honlapján az SZBU és az ukrán főügyészség.

Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontok alapján, a közlemény szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, és elkobozhatják a vagyonát.

Az SZBU közlése szerint a férfi Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója, aki Szergej Glazjev munkatársaként aktívan részt vett a Krím, valamint a donyecki és a luhanszki régiók elfoglalását támogató orosz tájékoztató kampányok előkészítésében. 2016 és 2024 között elemző anyagokat készített a Kreml számára, amelyek igazolták a fegyveres agressziót, és hozzájárultak Ukrajna megszállt területeinek az Oroszországi Föderációba való integrálásához. A férfi ezenkívül külföldön is aktívan támogatta a Kreml érdekeit, egyebek mellett választási folyamatokba való beavatkozást szervezett Kelet- és Közép-Európában, hogy ezáltal csökkentse Ukrajna nyugati támogatását. Emellett Csisztyilin rendszeresen részt vett külföldön kerekasztal-beszélgetéseken, amelyeken az ukrán közvélemény képviselőjének kiadva magát Kreml-narratívákat terjesztett úgyszintén azzal a szándékkal, hogy aláássa Ukrajna nyugati támogatását - közölte az SZBU.

Csisztyilint az egyik ilyen fórumot követően Moldovában fogták el a bűnüldöző szervek, amelyek átadták őt az ukrán hatóságoknak. Jelenleg őrizetben van, és Ukrajna büntető törvénykönyvének két cikke alapján hazaárulással és Oroszország fegyveres agressziójának igazolásával gyanúsítják.
This photograph shows the Prison de la Sante (Paris-La Sante) corridors in Paris, on September 24, 2024. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külföldi hatóságokkal és az ukrán határőrséggel együttműködve őrizetbe vette Dmitrij Csisztyilint, a Kreml Ukrajna elleni agressziójának egyik ideológusát – hozta nyilvánosságra kedden honlapján az SZBU és az ukrán főügyészség. 

Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontok alapján, a közlemény szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, és elkobozhatják a vagyonát.

Az SZBU közlése szerint a férfi Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója, aki Szergej Glazjev munkatársaként aktívan részt vett a Krím, valamint a donyecki és a luhanszki régiók elfoglalását támogató orosz tájékoztató kampányok előkészítésében. 2016 és 2024 között elemző anyagokat készített a Kreml számára, amelyek igazolták a fegyveres agressziót, és hozzájárultak Ukrajna megszállt területeinek az Oroszországi Föderációba való integrálásához.

A férfi ezenkívül külföldön is aktívan támogatta a Kreml érdekeit, egyebek mellett választási folyamatokba való beavatkozást szervezett Kelet- és Közép-Európában, hogy ezáltal csökkentse Ukrajna nyugati támogatását.

Emellett Csisztyilin rendszeresen részt vett külföldön kerekasztal-beszélgetéseken, amelyeken az ukrán közvélemény képviselőjének kiadva magát Kreml-narratívákat terjesztett úgyszintén azzal a szándékkal, hogy aláássa Ukrajna nyugati támogatását – közölte az SZBU. Csisztyilint az egyik ilyen fórumot követően Moldovában fogták el a bűnüldöző szervek, amelyek átadták őt az ukrán hatóságoknak. Jelenleg őrizetben van, és Ukrajna büntető törvénykönyvének két cikke alapján hazaárulással és Oroszország fegyveres agressziójának igazolásával gyanúsítják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.