Bombariadók sorozata az osztrák vasútállomásokon

A héten több bombariadó is volt Ausztriában nagyvárosok vasútállomásain – írta a Heute című osztrák újság. A fenyegetéseket e-mailben küldték, és legalább az egyikben az is szerepelt, hogy „Allahu akbar”.

2024. 10. 04. 14:42
Everyday life in Vienna
A train is arriving at the Hauptbahnhof in Vienna, Austria, on April 5, 2024. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn Graz fő- és keleti pályaudvarán, kedden Linz főpályaudvarán, szerdán Salzburg és Klagenfurt főpályaudvarán, este pedig St. Pölten főpályaudvarán volt bombariadó Ausztriában. 

Csütörtökön este Bregenzben és Innsbruckban kellett kiüríteni a vasútállomást. 

A fenyegetések miatt az összes pályaudvart teljesen kiürítették, és a vonatközlekedést is leállították. 

A rendőrség átkutatta az állomásokat, de robbanószerkezetet nem talált. Az állambiztonság vizsgálatot indított.

Pénteken újabb fenyegetésről érkezett jelentés, ezúttal az eisenstadti vasútállomásról.

Az osztrák belügyminisztérium közölte, hogy kényszerítés és veszélyes fenyegetés gyanúja merült fel. A hatóságok minden fenyegetést komolyan vettek, és megtették a szükséges intézkedéseket az emberek biztonsága érdekében.

A linzi tartományi rendőrkapitányságra küldött fenyegető e-mailben az „Allahu Akbar” kifejezés is szerepelt – erről Michael Raml, Linz biztonsági tanácsosa tájékoztatott. 

Ha a rendőrség sikerrel jár a nyomozásban, akkor az elkövetőknek komoly következményekkel kell szembenéznie. Ha egy kisebb csoportot érint a bombariadó, a törvény veszélyes fenyegetésként határozza meg azt, amire akár egy évig terjedő börtönbüntetés vagy 720 napidíjig terjedő pénzbírság is kiszabható. A főpályaudvarok elleni fenyegetések esetében a büntetés ugyanakkor szigorúbb lenne, mivel sokkal több embert, mintegy nyolcszáz főt érintett. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.