Brutális balesetről érkeztek felvételek: vonat gázolt elefántcsordát

Srí Lanka északkeleti részén, a vadvilágáról híres Minneriya városában szörnyű tragédia történt. Egy üzemanyagszállító vonat egy elefántcsordába rohant, két hatalmas állat életét kioltotta, egy harmadikat pedig megsebesített. A baleset következtében két tartálykocsi kisiklott, jelentős üzemanyag-szivárgás keletkezett, és a vasúti forgalom is szünetelt.

2024. 10. 20. 10:08
Brutális balesetről érkeztek felvételek: Vonat gázolt elefántcsordát
Brutális balesetről érkeztek felvételek: Vonat gázolt elefántcsordát Forrás: WION
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tragédia pénteken történt, mintegy 200 kilométerre Colombo fővárostól. A vonatvezető, N. W. Jayalath az Associated Pressnek elmondta, hogy a közel húsz elefántból álló csorda hirtelen próbált átszaladni a vasúti síneken. „Körülbelül 10 méterre voltak tőlünk. Semmit sem tudtunk tenni. A fékeket maximális erővel meghúztuk, de már nem lehetett semmit sem tenni. Legalább négy elefántot elütöttünk” – nyilatkozta Jayalath. A videót cikkünk végén közöljük. 

Srí Lanka-i vadon élő elefántok
Srí Lanka-i vadon élő elefántok (Fotó: NurPhoto via AFP)

A vonat nyolc tartálykocsiból állt; öt dízelolajat, három pedig benzint szállított, mindegyik ötvenezer literes kapacitással. A balesetben két benzintartálykocsi kisiklott, jelentős üzemanyag-szivárgást okozva. A sínek is súlyosan megrongálódtak, ami miatt a hatóságoknak le kellett állítani a vasúti forgalmat az érintett vonalon. A vonatvezetői fülke is kisiklott. A vonaton a vezető mellett még három vasutas tartózkodott, de szerencsére senki sem sérült meg.

Egy helyi lakos, V. J. Jackson elmondása szerint még soha nem látott ehhez hasonló eseményt. 

A vonat dudálására és az elefántok sikolyára érkeztünk a helyszínre. Elefántok hevertek mindenfelé, és a vonat kisiklott.

– nyilatkozta. A vadvédelmi hatóság szóvivője, Hasini Sarathchandra megerősítette, hogy két elefánt a helyszínen életét vesztette, a sérültet pedig ellátták és visszaengedték a csordába.

A Minneriya Nemzeti Park évente több ezer turistát vonz, akik reménykednek abban, hogy megpillanthatják a vadon élő elefántokat. A park része az „elefánt folyosónak”, amely összeköti a Kaudulla és Wasgamuwa Nemzeti Parkokat, lehetővé téve az elefántok egész évben történő megfigyelését. Bár az elefántokat szent állatokként tisztelik Srí Lankán, számuk sajnálatos módon csökken. A XIX. századi mintegy 14 ezerről 2011-re hatezerre esett vissza az állatok száma az ország első elefánt-népszámlálása szerint.

Az elefántok és a vonatok közötti ütközések száma az utóbbi években nőtt Srí Lankán. A vad elefántok élelem és víz keresésére egyre gyakrabban próbálnak átszaladni a vasúti síneken. Természetes élőhelyük elvesztése és leromlása miatt egyre sebezhetőbbek, és sokan kénytelenek közelebb merészkedni az emberi településekhez élelem után kutatva. Néhányat orvvadászok ölnek meg, másokat pedig a terményeiket károsító elefántok miatt dühös gazdák. A kormány statisztikái szerint idén hét elefánt halt meg vonatgázolás következtében, míg 2023-ban 24.

Borítókép: kép a videóból (fotó: Youtube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.