Fájdalom és gyász Izraelben + videó

Egy éve tört ki a háború a Hamász és Izrael között. Ártatlanokra támadtak a terroristák.

Forrás: Origó2024. 10. 07. 7:44
Emberek ezrei hallgatják a túszok családtagjait egy Tel-Aviv-i megemlékezésen, 2024. október 6-án (Fotó: AFP)
Emberek ezrei hallgatják a túszok családtagjait egy Tel-Aviv-i megemlékezésen, 2024. október 6-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael ma emlékezik meg a Hamász terroristák október 7-i támadásának első évfordulójáról, amely az ország történetének leghalálosabb támadása volt, s amely megrázta a nemzetet, és elindította a gázai háborút.

Az országban számos rendezvényt és gyűlést terveznek a támadás emlékére. Eközben a hadsereg közölte, hogy Hamász-célpontokat támad a Gázai övezetben.

Jichák Hercog elnök a támadás kezdetének pillanatában, egy perc néma csenddel indította a napot a Nova zenei fesztivál helyszínén. 

Ott több száz terrorista támadott, és legalább 370 ember vesztette életét, írta meg az Origó. 

A megemlékezésen az áldozatok családtagjai közül is sokan megjelentek.

Jeruzsálemben, Benjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciája előtt több százan gyűltek össze a túszok családtagjaival együtt.

Mint arról a Magyar Nemzet is írt, egy év telt már el a tragikus nap óta, amely örökre nyomot hagyott Izraelen és az egész Közel-Keleten. 2023. október 7-én, egy ünnepnapon a kora reggeli órákban rakétazáporra ébredtek az izraeliek, ezzel egy időben pedig a Hamász palesztin terrorszervezet harcosai behatoltak Izraelbe, megöltek mintegy ezerkétszáz embert, több mint kétszázat pedig túszként magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe.

Óriási sokk volt és óriási sokk marad örökre Izrael számára az október 7-i támadás – mondta el lapunknak Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. – Olyan szinten rendült meg a bizalom a politikai, a katonai, a hírszerzési elitekben, hogy ezt hosszú évtizedek munkája lesz helyreállítani – tette hozzá.

A szakértő szerint ugyanakkor volt egy pozitív olvasata is a történteknek: Izrael vissza tudott jönni, és sikeresen végrehajtott egy sor feladatot, amit sokan lehetetlennek tartottak, ez pedig reményt és önbizalmat ad.

A támadás az izraeli társadalmon is nyomott hagyott.

 

Borítókép: Emberek ezrei hallgatják a túszok családtagjait egy tel-avivi megemlékezésen 2024. október 6-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.