Fontos voksolást tartanak az uniós országban

Litvániában megkezdődött a parlamenti választás. A szavazásra jogosultak több mint tíz százaléka már korábban leadta a voksát.

2024. 10. 13. 8:12
Szavazók adják le voksukat az elnökválasztás második fordulójában 2024. május 26-án a litvániai Vilniusban (Fotó: AFP)
Szavazók adják le voksukat az elnökválasztás második fordulójában 2024. május 26-án a litvániai Vilniusban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 8 óráig tartanak nyitva. Összesen 2 375 800 állampolgár szerepel a választói névjegyzékben.

A választás napja előtt 238 540 szavazó, vagyis a választásra jogosultak 10,25 százaléka adta le a voksát a háromnapos előzetes szavazás során, otthon vagy speciális szavazóhelyiségekben.

Vasárnap, a fő választási napon, éjfélkor lépett életbe a kampánycsend, hét órával a szavazás kezdete előtt.

Litvánia 141 képviselőt választ, 71-et egyéni választókerületekben, 70-et pedig országos listás szavazással. Ennek megfelelően minden szavazó két szavazólapot tölt ki.

Egy pártnak legalább öt százalékot, egy többpárti koalíciónak pedig hét százalékot kell elérnie, hogy jogosult legyen az arányos képviseleti mandátumokra.

Az egyéni választókerületekben a jelöltnek az összes jogosult szavazó szavazatainak legalább húsz százalékát kell megszereznie a megválasztáshoz. Ha egyetlen jelölt sem éri el ezt a küszöböt, a két vezető jelölt jut tovább a második fordulóba, amelyet két hét múlva, október 27-én tartanak.

Borítókép: Szavazók adják le voksukat az elnökválasztás második fordulójában 2024. május 26-án a litvániai Vilniusban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.