Ilaria Salis saját hazáját és Magyarországot támadta az Európai Parlamentben

Ilaria Salis szélsőbaloldali európai parlamenti képviselő tiltakozik az ellen, hogy Magyarországon folytassák le az ellene indított bírósági eljárást. Az újonnan megválasztott politikus nemcsak a magyarokat támadja az Európai Parlamentben, hanem a Giorgia Meloni vezette kormányt is keményen kritizálja. Véleménye szerint a jobbközép kabinet migrációs politikája rossz színben tünteti fel az országot.

2024. 10. 24. 20:33
Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali európai parlamenti képviselő
Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali európai parlamenti képviselő Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra Ilaria Salis ügyétől hangos az olasz sajtó. A szélsőbaloldali európai parlamenti képviselő tegnap úgy nyilatkozott, mindent megtesz, hogy ne Magyarországon folytassák le az ellene indított pert. Ott ugyanis nincsenek meg a tisztességes és méltányos feltételek egy igazságos eljárás lebonyolításához.

Azt állította, hogy ez már akkor is bebizonyosodott, amikor Budapesten fogva tartották.

Salis meggyőződése, hogy politikai per folyik ellene. Az olasz lapok szerint a képviselő azt reméli, hogy az egész ügy elindít egy folyamatot, amely valamilyen módon kizárhatja Magyarországot az EU-ból. Kétségtelen, hogy az olasz szélsőbaloldali politikus nem tétlenkedik az Európai Parlamentben, máris Meloni leghangosabb bírálója lett.

Október 10-én Orbán Viktort kritizálta Strasbourgban, tegnap pedig Giorgia Meloni olasz kormányfő lemondását követelte. Salis szégyenletesnek nevezte az Olaszország és Albánia közötti megállapodást, mellyel az olasz kormány súlyosan megsérti az Európia Unió jogrendszerét.

Salis örömét fejezte ki, hogy már az induláskor kudarcba fulladt a kormány azon próbálkozása, hogy az EU határain kívül és gyorsított eljárásban bírálják el a menedékjogokat. Úgy véli, kegyetlen szenvedést és megaláztatást jelent, hogy zárt táborban helyezik el a migránsokat – ahelyett, hogy biztosítanák nekik a szabad mozgás lehetőségét. 

Salis végül azt követelte, hogy azonnal állítsák le az Albániával folytatott együttműködést, és biztonságos migrációs csatornákat hozzanak létre. A felszólalás után a Liga jobboldali párt képviselői kérdéseket szerettek volna feltenni Ilaria Salisnak, aki  megfutamodott, és nem vállalta a vitát.

Borítókép: Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali európai parlamenti képviselő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.