Izrael megölte a terrortámadás egyik kitervelőjét

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentette, hogy megölte Mahmúd Hamdant, a Hamász palesztin terrorszervezet Tel Szultán zászlóaljának parancsnokát, akit korábban tévesen halottnak hittek. Hamdan kulcsszerepet játszott a Hamász vezetője, Jahja Szinvár védelmében, valamint annak a hat izraeli túsznak az őrzésében, akiket augusztus végén kivégeztek fogvatartóik Rafahban.

Forrás: The Times of Israel2024. 10. 19. 9:24
Lerombolt épületek a Gázai övezetben
Lerombolt épületek a Gázai övezetben Fotó: Middle East Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg szerint Hamdan jelentős szerepet vállalt az október 7-i támadás megtervezésében, és más támadásokban is részt vett a folyamatban lévő háború során − számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap. A hadsereg elismerte, hogy néhány héttel ezelőtt téves hírszerzési információk alapján jelentették be Hamdan halálát.

Hamdan a Hezbollah-vezér, Jahja Szinvár védelméért volt felelős, mígnem pénteken a Bislamach Brigád katonái tűzharcban megölték, körülbelül kétszáz méterre attól a helytől, ahol Szinvárt likvidálták.

A hadsereg azt is közölte, hogy megtalálták azt az alagutat, ahol a hat túszt tartották fogva kivégzésük előtt. Mint elmondták, az alagút annyira alacsony volt, hogy a túszok még felegyenesedni sem tudtak benne.

Itt voltak ebben az alagútban, szörnyű körülmények között, ahol nincs levegő, ahol nem lehet lélegezni, ahol nem lehet megállni. Túlélték, de terroristák gyilkolták meg őket

– hangzott el az IDF által az alagútról közzétett videóban.

A hat kivégzett túsz az izraeli hatóságok szerint augusztus 29-én halhatott meg, testüket kevesebb mint két nappal később fedezték fel az izraeli csapatok.

Csütörtökön kiderült, hogy Szinvár DNS-ét megtalálták néhány héttel ezelőtt ugyanabban a komplexumban, de néhány száz méterrel távolabb attól az alagúttól, ahol a túszokat meggyilkolták. Az IDF és a Sin Bét erői egy olyan szobát találtak, amelyet feltehetően magas rangú Hamász-parancsnokok használtak.

Szinvár, aki az október 7-i támadás fő tervezője volt, állítólag túszokkal vette körül magát, azonban az izraeli tisztviselők hangsúlyozták, hogy halálakor nem találtak túszokat a közelében.

Jelenleg úgy vélik, hogy a 251 elrabolt túszból kilencvenhetenen még mindig Gázában vannak, közülük legalább harmincnégyen már nem élnek. A Hamász százöt civilt engedett szabadon a tavaly novemberi tűzszünet során, négy túszt korábban elengedtek, nyolcat kiszabadítottak az izraeli csapatok, és harminchét túsz holttestét találták meg.

A Hamász továbbra is fogva tart két izraeli civilt, akik 2014-ben, illetve 2015-ben léptek be Gázába, valamint őrzi két IDF-katona holttestét, akik 2014-ben estek el.

Borítókép: Lerombolt épületek a Gázai övezetben (Fotó: Middle East Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.