Németország: a CDU és a CSU a jövő évi német választások megnyerésére törekszik

Friedrich Merz, a német konzervatív ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője szombaton a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártkongresszusán kijelentette: a két párt a jövő évi német parlamenti választások megnyerését tűzte ki céljául.

Forrás: MTI2024. 10. 12. 17:03
Friedrich MERZ (a CDU elnöke és kancellárjelölt) beszéde után Markus SOEDERrel (bajor miniszterelnök és a CSU elnöke) a pódiumon.
Friedrich MERZ (a CDU elnöke és kancellárjelölt) beszéde után Markus SOEDERrel (bajor miniszterelnök és a CSU elnöke) a pódiumon. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eltökélt szándékunk, hogy megnyerjük az egy év múlva esedékes Bundestag-választást – mondta Merz az Augsburgban megrendezett pártkongresszuson a küldötteknek.

A szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár vezette koalíciós kormányra célozva azt ígérte: „Olyan kormányt fogunk vezetni, amelyben végre megszűnnek a nyilvános viták”.

A kancellári posztra pályázó Merz beszédében kiemelte, hogy a következő kormánynak vissza kell szereznie a bizalmat a politika megbízhatósága és következetessége iránt.

A pártvezető hangsúlyozta, hogy a CDU és a CSU között összhang van, megtalálták a közös munka módját.

Merz korábban legyőzte Markus Söder bajor tartományi miniszterelnököt, a CSU elnökét a kancellárjelöltségért folyó belső választáson.

Söder pénteken szintén leszögezte, hogy közös céljuk a kormánykoalíció leváltása, és mint mondta, ebben a személyi kérdések nem játszanak komoly szerepet.

A következő német parlamenti választást 2025. szeptember 28-án rendezik. Az előző, 2021. évi választás előtt Söder nem értett egyet Merz elődje, Armin Laschet kancellárjelöltségével. Az uniópártok akkor elveszítették a választást.

Söder többek között azzal indokolta Merz támogatását a CSU részéről, hogy a két párt egyetért a migrációs politika szigorításában. Ebben a kérdésben a CDU és a CSU véleménye az elmúlt években különbözött egymástól. Angela Merkel előző német kancellár, a CDU volt elnöke és Söder elődje, Horst Seehofer a menekültkérdésben a 2015-ös migrációs válság óta egymástól eltérő véleményt képviselt, ami időnként csaknem szakításhoz vezetett a két testvérpárt között.

Borítókép: Friedrich Merz (a CDU elnöke és kancellárjelölt) beszéde után Markus Söderrel (bajor miniszterelnök és a CSU elnöke) a pódiumon (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.