Óriási fordulat, Putyin az orosz–ukrán háború lezárásáról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.

Forrás: MTI2024. 10. 25. 18:13
Vlagyimir Putyin orosz elnök a háborút lezáró tárgyalásokról nyilatkozott a médiának
Vlagyimir Putyin orosz elnök a háborút lezáró tárgyalásokról nyilatkozott a médiának Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Készek vagyunk kompromisszumokat keresni, készek vagyunk észszerű kompromisszumokat kötni. De nem akarok most részletekbe bocsátkozni, mert nincsenek érdemi tárgyalások, a szemben álló fél elutasítja ezeket – mondta Vlagyimir Putyin. Hozzátette ugyanakkor, hogy a végkimenetnek mindenképp Oroszország javát kell szolgálnia, és a harctéri realitásokból kell kiindulnia.

És kétségtelen, hogy itt nem készülünk engedményeket tenni, nem lesznek cserealkuk

– hangsúlyozta. Emlékeztetett rá, hogy Törökország többször vállalta a közvetítő szerepét a felek között.

 Elmondta, hogy a török elnök tanácsadója, Ibrahim Kalin, a török Nemzeti Hírszerző Szervezet igazgatója közvetlenül New Yorkból hívta fel Jurij Usakov orosz elnöki külügyi tanácsadót, és javaslatot tett az ukrán fél nevében a háború lezárását elősegítő tárgyalásokra.

Mi ebbe beleegyeztünk, de másnap az ukrán rezsim vezetője nyilvánosan kijelentette, hogy nem fog tárgyalni

– mondta az orosz elnök, aki szerint ez irracionális viselkedés, amelyet nehéz kiszámítani a háború kellős közepén, így pedig nem lehet terveket készíteni. – Ezért most arról beszélni, hogy megállapodunk-e valamiben és hogy miben tudnánk megállapodni, egyszerűen korai még – nyilatkozott Putyin, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy tanulmányozni fogja a török fél által hozzá eljuttatott iratokat, de ehhez időre van szükség.

Most Erdogan úr ismét felújította arra vonatkozó javaslatait, hogy folytassuk a kapcsolattartást a fekete-tengeri hajózással és néhány más kérdéssel kapcsolatban

– mondta. Az orosz elnök szerint még nem volt ideje megismerkedni ezekkel az anyagokkal a török fél részéről. – Mi ezt sohasem utasítottuk el. Egyszerűen mindig abból indultunk ki, hogy az orosz érdekeket minden megállapodásban tiszteletben kell tartani – mondta.

Amikor megegyeztünk – még egyszer megismétlem –, hogy folytatjuk a kapcsolattartást ebben a témában, egy nappal később az ukrán partnerek hirtelen kijelentették, hogy nem állnak készen. Ez egyszer és kétszer is megtörtént. Nos, végül is tisztáznunk kell, hogy készen állnak-e vagy sem, vagy hogy mire állnak készen

– mondta Putyin. Putyin és Erdogan szerda este találkozott Kazanyban. Megbeszélésükön a hivatalos tájékoztatás szerint véleménycserét folytattak az orosz–ukrán háborúról és a közel-keleti térségben fokozódó feszültségről. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a háborút lezáró tárgyalásokról nyilatkozott a médiának (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.