Több mint fél évszázad után találták meg a repülőgép-baleset egyik áldozatát

A család számára megnyugvást jelent, hogy 56 évvel az indiai repülőgép-szerencsétlenség után megtalálták a holttestet.

Forrás: Origo2024. 10. 13. 8:00
Siklóernyősök repülnek az indiai Rohtang-hágó felett
Siklóernyősök repülnek az indiai Rohtang-hágó felett Forrás: Red Bull Content Pool/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy váratlan telefonhívás hozott megnyugvást egy indiai családnak, akik több mint öt és fél évtizede vártak arra, hogy testvérük, Thomas Cherian sorsa kiderüljön, írta a BBC.

Cherian, az indiai hadsereg egyik műszaki szakembere azon 102 utas között volt az Indiai Légierő AN-12 típusú repülőgépén, amely 1968-ban a Himalájában zuhant le rossz időjárási körülmények miatt. A repülőgép a Rohtang-hágó fölött repült amikor eltűnt a radarokról. Az eltűnt gép sorsa évtizedeken át rejtély maradt, mígnem 2003-ban egy hegymászó csapat megtalálta az egyik utas holttestét.

 

Fotó: Defense PRO, Thiruvananthapuram

Azóta számos katonai expedíció próbálta feltárni a baleset helyszínét, és több holttestet is találtak, valamint 2019-ben a gép roncsait is felfedezték. Néhány nappal ezelőtt újra a hírekbe került az 1968-as szerencsétlenség, amikor a hadsereg négy újabb holttestet talált, köztük Thomas Cherianét.

Amikor a hír eljutott a családhoz, úgy érezték, mintha „56 év fojtogatása hirtelen elpárolgott volna” – mondták a BBC-nek.

Végre újra tudtam lélegezni.

Hasonló megkönnyebbülést és fájdalmat élnek át a többi katona családjai is, akiknek holttesteit a legutóbbi expedíció során találták meg. Sok közeli hozzátartozó, köztük szülők és házastársak, az évek során elhunytak anélkül, hogy megtudták volna szeretteik sorsát, írta az Origo.

Eddig összesen 13 holttestet találtak a baleset helyszínén.

Borítókép: Siklóernyősök repülnek az indiai Rohtang-hágó felett (Fotó: Red Bull Content Pool/AFP/John Stapels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.